Dalmaçya Hinterland

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dalmaçya Hinterland'ının yaklaşık alanı.

Dalmaçya hinterlandı (Hırvatistan; İtalyanca veya İtalyanca: Zagora dalmata), Hırvatistan'ın tarihi Dalmaçya bölgesinin güney hinterlandıdır. Zagora adı, "tepelerin arkası" anlamına gelir ve Dalmaçya'nın açık deniz kısmına ve tepelerin kıyıya paralel uzandığı ahenkli bir kıyı şeridinin varlığına atıfta bulunur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dalmaçya hinterlandına özgü yüksek bir karst alanı

Dalmaçyalı Zagora, tam anlamıyla, Šibenik'in doğusundaki hinterlandından Bosna-Hersek sınırına kadar uzanır ve güneyde, Neum koridorunun hemen kuzeyindeki Vrgorac'a kadar devam eder. Sınırları iki ilçede bulunur: Split-Dalmaçya ve Šibenik-Knin .

Zagora'nın manzarası oldukça engebelidir: doğrudan kıyı sınırındaki alanda, çoğunlukla düzdür, ancak kurudur ve çoğunlukla maki ile kaplıdır. İklim ve rakımlar değiştikçe daha yeşil otlaklar daha iç kesimlerde de görülebilir. Peyzaj, karst topografyasının hakimiyetindedir. Manzara, Krka, Čikola, Cetina ve diğer nehirlerin kanyonlarını sunar.

Yukarıda belirtilen coğrafi ve iklimsel koşullar, tarihsel olarak önemli çobanların yaşam tarzını etkiledi: Kışın birçok sürülerini dağlardan kıyıya çıkardılar. Zagora'nın tarihsel nüfusu İliryalılar ve Ulahları içerir.

Yerleşmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Trilj

Bölge son birkaç yüzyılda azalan insan yerleşimine sahip olsa da, birçok küçük ve büyük köy Zagora'nın her yerine dağılmış durumda. Daha büyük şehirler Knin, Drniš, Vrlika, Sinj, Vrgorac, Trilj ve Imotski'dir . Köyler arasında Biskupija, Kistanje, Kijevo, Unešić, Oklaj, Ružić, Aržano, Dicmo, Muć, Cista Provo, Prgomet, Hrvace, Lovreć, Šestanovac, Zmijavci vb.

Altyapı[değiştir | kaynağı değiştir]

İki ana yol Zagora ile kesişir - Zagreb'den gelen D1 devlet yolu, Lika'dan Knin ve Sinj üzerinden Split'e kadar kesişir ve yakın zamanda inşa edilen, Zadar ve Benkovac yakınlarında kıvrılarak Dugopolje çıkışı üzerinden Zagora'dan geçen A1 otoyolu (Split'e) ve Ploče'ye .

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Geographical regions of Croatia43°42′42″N 16°17′02″E / 43.7117987°K 16.28400123°D / 43.7117987; 16.28400123