Daimi temsilci
Daimi temsilci, bir ülkenin uluslararası bir kuruluştaki diplomatik misyonunun başı olan diplomattır.[1]
Üye devletlerinden daimi temsilci kabul eden kuruluşlar arasında Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, NATO, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Amerikan Devletleri Örgütü bulunmaktadır. Daimi temsilciler bir örgütün alt birimlerine veya saha ofislerine gönderilebilir. Örneğin, New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'ne gönderilen daimi temsilcilere ek olarak, BM üyesi devletler Cenevre, Nairobi ve Viyana gibi diğer BM ofislerine de daimi temsilciler atarlar.
Daimi temsilciler genellikle gayriresmi olarak büyükelçi olarak tanımlanırlar.[2] Ancak, daimi temsilciler tipik olarak büyükelçi diplomatik rütbesine sahip olsalar da uluslararası bir kuruluşa akredite oldukları için resmi unvanları daimi temsilcidir.[2] Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nin Birleşmiş Milletler nezdindeki büyükelçisi, yaygın olarak büyükelçi olarak anılsa da teknik olarak BM Daimi Temsilcisi olarak adlandırılır.
Papa'nın diplomatik temsilcileri apostolik nuncio veya papal nuncio olarak adlandırılır ve bu da daimi temsilci anlamına gelir.[3]
UNESCO gibi bazı uluslararası kuruluşlar, kendilerine akredite olan diplomatik misyonun başkanına atıfta bulunmak için daimi delege unvanını kullanmaktadır.[4]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Vienna Convention on the Representation of States in their Relations with International Organizations" (PDF). UN Office of Legal Affairs. United Nations. 1975. 26 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Eylül 2017.
- ^ a b Berridge, G.R.; Lloyd, Lorna (2012). The Palgrave Macmillan Dictionary of Diplomacy, Third Edition. New York: Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-30299-0.
- ^ "Nuncio". New Advent Catholic Encyclopedia. New Advent. 2017. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017.
- ^ "Directory of Permanent Delegations and Permanent Observer Missions to UNESCO". UNESCO. 2017. 31 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2017.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]- Daimi Temsilciler Komitesi (Avrupa Birliği)