DjView

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(DJView sayfasından yönlendirildi)
DjView
Geliştirici(ler)AT&T, LizardTech
İşletim sistemiGNU/Linux, Mac OS X, Windows
TürDjVu görüntüleyici
LisansGNU Genel Kamu Lisansı
Resmî sitesiDjVuLibre proje sayfası
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

DjView; resim, fotoğraf, çizim ve belgeleri İnternet ortamında yüksek çözünürlük ve sıkıştırma oranlarıyla dağıtmayı amaçlayan DjVu dosyalarını görüntülemeyi sağlayan bir yazılımdır.

DjView sadece çevrimdışı kullanabileceğiniz bir araç değil, Mozilla Firefox ile bütünleşik çalışan bir web gösterimcisidir. Tarayıcınızda görüntülediğiniz DjVu dosyalarını kolaylıkla kaydedip, sonrasında DejaView ile tekrar okuyabilirsiniz.

Özellikle üniversitelerin, büyük kütüphanelerin ve saygın dergilerin arşiv ya da koleksiyonlarını İnternet ortamında gösterebilmek için seçtiği DjVu (Deja-vü diye okunur), gelişkin ve karmaşık bir teknolojiler bütününü bir arada kullanır. Saklanacak belgede metin ve resim/arkafonları ayrı katmanlara ayırarak saklayan DjVu teknolojisi; artımlı (progressive) yükleme, aritmetik kodlama ve tek tonlu renklemelerde kayıplı sıkıştırma gibi farklı teknikleri bir araya getirir. Böylelikle DjVU, daha yüksek kalitede ve daha küçük boyutlarda İnternet belgelerinin yaratılmasına izin verir.

Open Library ve Carnegie Mellon Üniversitesi'nin Bir Milyon Kitap projelerinde de kullanılan saklama biçimi olan DjVu; Rolling Stone, Playboy, Forbes, National Geographic gibi saygın yayınlar tarafından da tercih edilmektedir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Adobe'nin yaratıcısı olduğu ve sonrasında özgürleştirilen PDF'ye rakip olması hedeflenen DjVu biçimi, AT&T laboratuvarlarında 1996 yılında geliştirildi. Özgür bir dosya biçimi olarak geliştirilen DjVu, PDF'ye kıyasla daha yüksek kalite ve küçük dosya boyutları sunar.

Taranarak DjVu biçimine getirilmiş belgeler; web ortamında PDF, PNG, TIFF, JPEG, JPEG2000 gibi biçimlerin yerini çok daha yüksek başarımla alır. Daha küçük disk alanına ihtiyaç duyan bu dosya biçimi, çok daha hızlı yüklenme ve PDF'ye kıyasla daha az işlemci gücüyle görüntülenme gibi avantajlara sahiptir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]