Dışişleri Bakanlığı (Ermenistan)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı
MFA

Bakanlığın Erivan'da bulunan binası
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1918
Adres3 Vazgen Sargsyan Street, Government House N.2, Erivan
Yönetici(ler)
Web sitesimfa.am

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı (kısaltması MFA), Ermenistan'ın dışişlerinden sorumlu olan bakanlık. MFA, Ermenistan Anayasası'na ve Ermenistan kanunlarına göre hareket etmektedir. 2021 itibarıyla Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan'dır.[1]

Diplomatik ilişkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  Ermenistan'ın diplomatik ilişki kurduğu ülkeler
  Ermenistan'ın diplomatik ilişki kurmadığı ülkeler
  Ermenistan'ın diplomatik ilişkileri askıya aldığı ülkeler

Kasım 2020 itibarıyla Ermenistan, 178 ülke ile dış ilişki kurmuştur. Ermenistan, Birleşmiş Milletler'e 1992'de üye oldu ve şuanda AGİT, BDT, KGAÖ, Avrupa Konseyi, AEB, OIF ve KEİÖ gibi tamı tamına 70'ten fazla uluslararası örgütün üyesidir.

Diplomatik temsilcilikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan, bağımsızlığından bu yana birçok ülkede büyükelçilikler ve konsolosluklar açtı. Bununla beraber birçok uluslararası kuruluş ile diplomatik ilişkiler kurmuştur. Kasım 2020 itibarıyla tam 43 büyükelçilik, 10 başkonsolosluk, 4 konsolosluk, 40 fahri konsolosluk ve 20'den fazla daimi görevi bulunmaktadır.[2][3]

Dışişleri Bakanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan SSC[değiştir | kaynağı değiştir]

Ermenistan Cumhuriyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ LLC, Helix Consulting. "Government - Structure - The Government of the Republic of Armenia". www.gov.am (İngilizce). 24 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2020. 
  2. ^ "Embassies & Consulates in Armenia - Embassy.am". www.embassy.am. 8 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022. 
  3. ^ "Foreign Diplomatic missions in Armenia". embassies.info. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2022.