Dış Politika Enstitüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dış Politika Enstitüsü
KurucuSeyfi Taşhan
TürDüşünce kuruluşu
AmaçUluslararası ilişkiler, Dış politika
LiderHüseyin Bağcı

Dış Politika Enstitüsü (Türk Dış Politika Enstitüsü veya FPI), 1974 yılında kurulmuş, uluslararası ilişkiler ve dış politika alanlarında çalışmalar yapan bir düşünce kuruluşudur.[1] Kurucu Seyfi Taşhan, şu anda Onursal Başkan olarak görev yapmakta, ve Hüseyin Bağcı kurumun şu anki başkanıdır.[2]

Arka Plan ve Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk Dış Politika Enstitüsü (FPI), 1974 yılında özel bir kuruluş olarak kurulmuştur. Yönetim Kurulu, akademisyenler, diplomatlar ve bürokratlardan oluşmaktadır. Enstitü, araştırmalar, toplantılar ve yayınlar yoluyla dış politikaya katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Araştırmacılar çoğunlukla Türk üniversitelerinden gelmektedir. Uluslararası konferanslar, seminerler ve atölye çalışmaları, çoğunlukla yabancı muadilleriyle işbirliği içinde düzenlenmektedir. Enstitü, yarı yıllık “Foreign Policy/Dış Politika” dergisini yayınlamakta ve birçok uluslararası araştırma ve çalışma merkezinin üyesidir. Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Çalışmalar Vakfı ile ilişkilendirilmiştir. FPI, Doğu-Batı Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü, Akdeniz Çalışma Komisyonu ve EuroMeSCo'nun kurucu üyesi olmuştur. 1991-2000 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi tarafından desteklenmiş ve 2000-2010 yılları arasında Bilkent Üniversitesi tarafından desteklenmiştir.[3][4][5]

Katkılar ve Etkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

FPI, Türk dış ve güvenlik politikalarıyla ilgili konularda akademi ve politika uygulayıcıları arasında bir köprü oluşturma çabalarıyla tanınmaktadır. Enstitü, Türk dış politikasına politika önerileri geliştirerek katkıda bulunmayı ve ulusal ve uluslararası konferanslara katılmayı hedeflemektedir. Enstitü, Türkiye ve AB konusunda ilk uluslararası düşünce kuruluşu konferansını 1978'de düzenlemiş ve birçok ulusal ve uluslararası konferansa katılmış ve düzenlemiştir. Toplantı ve konferanslara katılımı ve yayınları aracılığıyla, enstitü Türkiye'deki son gelişmeler hakkında bilgi yaymaya ve bu konularda Türk bakış açısını iletmeye çalışmaktadır.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Enstitü, “Foreign Policy/Dış Politika” dergisinin yanı sıra, uluslararası ilişkiler ve stratejik çalışmalar konularında çeşitli diğer çalışmaları yayınlamaktadır. Bu yayınlar, geniş bir konu yelpazesini kapsamaktadır.

  1. ^ "HAKKINDA | DIŞ POLİTİKA ENSTİTÜSÜ" (İngilizce). 22 Mart 2016. 10 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  2. ^ "PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI YENİ DIŞ POLİTİKA ENSTİTÜSÜ BAŞKANI | DIŞ POLİTİKA ENSTİTÜSÜ" (İngilizce). 28 Şubat 2020. 5 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2022. 
  3. ^ "FPI - Türk Dış Politika Enstitüsü". 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  4. ^ "UIA - FPI Profili". 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024. 
  5. ^ "Policy Commons - Dış Politika Enstitüsü". 12 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2024.