Dürüm

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dürüm
Füme tavuklu ve avokadolu dürüm
TipiSandviç
Ana malzemelerİsteğe göre tavuk veya kırmızı et, sebze, sos, yassı ekmek

Dürüm, iç malzemelerin dışına sarılmış yumuşak bir yassı ekmek ile yapılan bir yemektir.

Genelde yassı ekmekler buğday ekmeği, lavaş veya pidedir; iç malzeme soğuk dilimlenmiş et, kümes hayvanları veya balık, rendelenmiş marul, doğranmış domates veya pico de gallo, guacamole, sote mantar, domuz pastırması, ızgara soğan, peynir ve ranch sos veya ballı hardal gibi bir sos içerebilir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir mutfakta dürümün hazırlanışı

Meksika, Akdeniz ve Güney Asya'daki insanlar 1900'lü yıllardan beri dürüm yiyorlar. Meksikalılar bu dürümlereburrito adını verir. Genellikle et, fasulye, pirinç, peynir ve diğer malzemelerle doldurulmuş buğday ekmeği veya tortilla olmak üzere farklı çeşitlerde tüketirler.

Batı usulü dürüm, muhtemelen Meksika ve Tex-Mex burrito'nun bir genellemesi olarak Kaliforniya'dan geliyor ve 1990'larda popüler oldu.[1] 1980'lerin başında "I Love Juicy" adlı bir Güney Kaliforniya zincirinde icat edilmiş ve adlandırılmış olabilir.[2][3] NYC'deki OVO Bistro, dürüm sandviçini 1990 yılında "Kral Edward" adı altında tanıttı. Connecticut, Stamford'daki Bobby Valentine Sports Gallery Cafe'nin bazen dürümü yaklaşık olarak aynı zamanda icat ettiği iddia edilir, ancak Valentine bu konuda çekingendir: "Bu bir efsane ve folklor, ama biri bana itiraz edene veya daha iyi bir hikaye bulana kadar, dürümü icat ettiğimi söyleyeceğim.". Connecticut, Stamford'dan Beth Dolan, restoranın ekmeği bittikten sonra ilk dürümü servis ettiği için kredilendirilen bir garson. Üstelik, Valentine'in kendi hikâyesi, onun 'dürüm' adını kullanmasını 1990'ların ortalarına, Kaliforniya'da belgelendikten sonra tarihlendirir.[4] İlk lokasyonunu Şubat 1995'te açan San Francisco merkezli World Wrapps zinciri, dürümü ülke çapında yaygınlaştırmasıyla tanınır.[5] 1988'de Seattle'dan Jeff Fairhall, yerel sağlıklı gıda mağazalarına dağıttığı bir pirinç ve sebzeli dürüm olan Essential Sandwich'i yarattı. 4 yıl içinde, Seattle'da 220 yerde satılan haftada 10.000 dürüm yapıyordu.[6]

Halka açık yemek yerlerinde dürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara'dan bir tavuklu dürüm.
Hartsfield–Jackson Atlanta Uluslararası Havalimanı'nda sebzeli dürüm.

1900'lerde, Kati roll, paratha ekmeğine sarılmış kebapla Hindistan'ın Kalküta kentinde popüler bir sokak yemeği haline geldi; her ne kadar yıllar içinde hepsi kati roll'un jenerik adı altında olan birçok varyant evrimleşmiş olsa da.[7] Camille's Sidewalk Cafe, Sonic Drive-In, Jason's Deli, Buffalo Wild Wings, Subway, Chick-fil-A, Roly Poly ve McAlister's Deli gibi restoranlar dürüm servis etmektedir. KFC artık tavuklarını marul, mayonez ve salsa ile menü seçeneği olarak dürümde sunuyor. McDonald's'ta kızarmış veya ızgara tavuk şeridi, marul, çedar ve ranch soslu atıştırmalık bir paket var. Smokey Bones Barbeque and Grill, ızgara menü öğelerini genişletmek için yakın zamanda bir Portobello Chicken Dürümü tanıttı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Becky Mercouri, "Wraps", in Andrew F. Smith, The Oxford Companion to American Food and Drink, 2007. 0-19-530796-8
  2. ^ Akasha Richmond, Hollywood Dish, 2006, p. 115. 1-58333-241-3
  3. ^ The Oxford English Dictionary cites an article in the 12 October 1989 Los Angeles Times mentioning "The Juicy Wrap, a whole-wheat lavash (tortilla-type) sandwich‥is popular at I Love Juicy in West Hollywood."
  4. ^ Ken Hoffman, "Watching Little Leaguers make Valentine's day", Houston Chronicle, 24 August 2010 article 26 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  5. ^ India Mandelkern, "The Bros Who Disrupted The Sandwich" 22 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Eater, 4 December 2017
  6. ^ "Jeff Fairhall, owner of Essential Baking Co., dies at 49". The Seattle Times (İngilizce). 21 Eylül 2007. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2021.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ "Kati Roll Craze Sweeps Through the US". EventCombo. 20 Aralık 2010. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.