Dünyanın Uzak Ucu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dünyanın Uzak Ucu
Master and Commander: The Far Side of the World
Filmin Türkçe sinema afişi
YönetmenPeter Weir
SenaristPeter Weir
John Collee
Hikâye (eser)Patrick O'Brian'ın romanlarından
OyuncularRussell Crowe
Paul Bettany
Billy Boyd
James D'Arcy
Edward Woodall
Dağıtıcı20th Century Fox
Samuel Goldwyn Films
Miramax Films
Universal Pictures
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı2003
Süre138 dak
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce

Dünyanın Uzak Ucu (orijinal adı: The Far Side of the World) 2003 yılında çekilmiş Peter Weir'in yönettiği Russell Crowe'un Jack Aubrey rolünde, Paul Bettany'nin de Stephen Maturin rolünde oynadığı bir filmdir.

Mayıs 1805 Napolyon savaşları esnası, Kaptan Jack Aubrey ve gemisi Sürpriz Fransız savaş gemisi Acheronu batırması,yakması veya esir alması konusunda emir alır, İngiliz savaş gemisi Acheron tarafından pusuya düşürülür, Sürprizin top ateşi Acherona etki etmez ve sürpriz ağır hasarlı olarak, kurtulur sürpriz ekibi küçük botlar kullanarak sistende faydalanarak acheronu atlatmayı başarır, o esnada kaptan Aubrey tayfasından Acheronun inşasını gördüğünü ve gemin sürprizden daha ağır ama daha hızlı olduğunu öğrenir. Aubrey üstü düzey subayları ile yaptığı toplantıda Acheronu anlatır ve böyle bir geminin savaşın gidişatını Napolyon tarafına değiştirebileceğini belirtir. Tamir için limana dönme emri beklenirken, Aubrey bunun yerine tekrar Acheronu takip emri verir, fakat Acheron Sürpriz tekrar pusuya düşürür Kaptan Aubrey ve ekibi için bu sefer kurtuluş ilk seferki kadar kolay olmaz, ama kaptan Aubereyin zekası ve hilesi ile Acheronu bir kez daha atlatırlar.

Gemi doktoru Maturin, adaların doğal bitki örtüsü ve adalarda yaşayan hayvanlarla ilgilenmektedir.Kaptan Aubrey arkadaşına Galapagosa ulaştıklarında birkaç gün için durabileceklerini ve onun istediği incelemeleri yapabileceğini söyler. Ancak sürpriz Galapagosa ulaştığında Acheron tarafından Batırılmış bir balina avcısı gemisinden hayatta kalanlara ulaşır Dr. Maturin Kaptan Aubreyin sözlerinden tekrar Acheronun peşine düşeceklerini hisseder Deniz Subayı Yüzbaşı Howard geminin etrafında uçan albatrosu vurmak isterken yanlışlıkla kaptan Maturini vurur, cerrrahı muayen eden arkadaşı Kaptana mermi ile birlikte gömleğin bir paçasınında vücuda girdiğini ve çıkarılması gerektiğini söyler, fakat operasyon düz ve sağlam bir zeminde yapılmalıdır. Acheron ile arayı kapatmış olmalarına rağmen kaptan Aubrey geri dönerek doktoru Galapagosa götürür Doktor bir ayna yardımıyla kendini ameliyat ederek kurşunu ve içerideki gömlek parçasını çıkarır, Kaptan Aubrey korsanlıktan vazgeçerek Doktor Maturin ve ekibine eve dönmeden önce adayı keşfetmek ve numuneler toplamak için şans verir. Doktor adayı dolaşarak uçamayan bir karabatak türünü araştır ve bu sırada adanın diğer tarafında Acheronun demirlemiş olduğunu keşfeder.

Doktor topladığı değerli örnekleri bırakarak geri döner ve kaptanı uyarır, Şimdi sürpriz savaşa hazırdır fakat Acheronun Sağlam gövdesi nedeniyle Sürprizin olabildiğince yaklaşarak saldırması gerekmektedir. Dr. Maturinin Gözlemlerinden biri olan kamufle olan böcek Kaptan Aubreye ilhan verir kaptan bir plan yaparak Sürprizi bir balina avcı gemisi gibi gösterir bu kamuflaj sayesinde Acheron Sürprize yaklaşacak Kaptanda beklediği fırsatı yakalayarak Acherona yaklaşarak ona saldıracaktır. Sonunda Acheronu pusuya düşürürler. İlk top atışları ile birlikte Acheronun ana direğini yıkarak hareket etmesini engellerler daha sonra gemiye borda ederek şiddetli bir göğüs göğüse çarpışmayla gemiyi ele geçirirler. Kaptan Aubrey Acheronun kaptanını ararken revire yönelir ve Geminin doktorunu bulur geminin doktoru kaptanın kılıcını Aubreye vererek ölmeden önce kaptanın ona bıraktığını söyler.

Acheron ve Sürpriz tamir edilir; Yakalanarak ele geçirilen Acheronun rotası Valparaisodur Sürprizin ki ise Galapagos bu sırada doktor Maturin gemin doktorunun olmadığından bahseder, kaptan ise geminin bir doktoru olduğunu hatta onunla tanıştığı anlatır fakat Doktor Maturin Acheronun doktorunun altı ay kadar önce hummadan öldüğünü söyleyince Acheronun kaptanın doktor gibi davranarak onları aldattığı anlaşılır bunun üzerine Kaptan Aubrey emirleri ve rotayı Acheronun yolunun kesilmesini ve Valparaisoya kadar onlara eşlik edilmesi olarak değiştirir, böylece Dr. Maturnin Galapagosu tekrar keşfetmesini engeller Fakat bir teselli vererek Alaycı bir konuşmayla “ Nasılsa kuş uçamıyor yani hep orada” der. Mürettebat savaş istasyonlarına geçerken Ufukta Acheron arkasında onu takip eden sürpriz görülür ve film biter