Dünya otomobili

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünya otomobili terimi, otomotiv endüstrisinde tek bir şasi ve birbirine çok benzer komponentleri kullanarak farklı gövde tiplerinde otomobilleri dünya çapında çeşitli pazarlarda üretip, satmak anlamında kullanılır.

Dünya Otomobilinde Küresel Farklılıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Otomotiv üreticileri bazen tek bir şasi üzerinde, çeşitli tipte motor-aktarma kutusu, gövde tipi (sedan, hatchback veya coupe), donanım paketleri geliştirerek dünyanın farklı farklı noktalarında ülke ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak piyasaya sürer. Her ülkenin piyasa koşulları çok farklı olabilir. Mesela, Brezilya'da yasal sınırlılıklar yüzünden sadece benzin ve metanolle çalışan motorlara izin verilirken, Amerika Birleşik Devletleri'nde düşük akaryakıt fiyatları sayesinde daha büyük hacimli motorlar talep edilmektedir. Bununla birlikte, Avrupa ülkeleri örneğinde olduğu gibi daha katı egzoz emisyon ve güvenlik normları yüzünden üretilecek otomobilin o normlara uygun olarak Avrupa'daki fabrikalarda üretilmesi gerekecektir.

Nispeten daha ucuz ve birbirine benzer komponentler kullanıldığı için dünya otomobillerinde yedek parça sıkıntısının ortadan kaldırılması, otomobilin üretildiği ülkede otomotiv yan sanayiye katkıda bulunması gibi avantajlar ortaya çıkmaktadır.

Kısa Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarıdaki tanımlar göz önünde bulundurulursa, bilinen ilk dünya otomobilinin Ford Model T olduğu söylenebilir. Model T, 1908-27 yılları arasında dünya çapında 13 fabrikada üretilmişti ve sayısız çeşitte gövde tipini 2.9 litre 4 silindirli otto motoru olan merdiven tip şasi üzerinde uyarlamak mümkündü. Gerçek anlamda dünya otomobilleri, 1973'teki petrol krizinden sonra alınan tasarruf önlemleriyle gündeme gelmiştir. General Motors'un 1973 yılında üretime koyduğu T platformu araçları, 1994 yılında Ford'un Mondeo ve 1999'da Focus modelleri, 1996 yılında FIAT'ın Progetto 178, 2004 yılında Renault/Nissan ortaklığının geliştirdiği Dacia Logan modeli, petrol krizinden sonra tanıtılan dünya otomobillerinden olmuştur.

Belli Başlı Dünya Otomobilleri[değiştir | kaynağı değiştir]