İçeriğe atla

Dünya Tuvalet Örgütü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
WTO misyonu

Dünya Tuvalet Örgütü (World Toilet Organization (WTO)) dünya çapında tuvalet ve sanitasyon koşullarını iyileştirmeye kendini adamış küresel kâr amacı gütmeyen kuruluştur. 2001 yılında 15 üyeyle kuruldu ve şu anda 53 ülkede 151 üyeye ulaştı. Bütün bu üyeler, tuvalet tabusunu elimine etmek ve dünya çapında sürdürülebilir sağlık çözümleri sunmak için çalışırlar.[1] Ayrıca, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) aynı zamanda Dünya Tuvalet Zirvesi'nin düzenleyicisidir, "Acil Çalıştır" ve Birleşmiş Milletler Dünya Tuvalet Günü'nü başlatmıştır.

WTO, 19 Kasım 2001'de Singapur'da Jack Sim tarafından kuruldu. Kuruluşundan bu yana, WTO, küresel sağlık krizini sona erdirmek için hükûmetler, akademi, sivil toplum, çok taraflı kurumlar ve özel sektörü yenilikçi ve sürdürülebilir çözümleri keşfetmek üzere bir araya getirdi.[2] WTO'nun misyonu, sanitasyon talebini canlandıran ve tahrik eden herkes için sürdürülebilir temizlik sağlamak için yenilikçi çözümler sunan, işbirlikçi eylem yoluyla küresel temizlik hareketini teşvik etmektir.

DTÖ'nin çalışmalarının temel direkleri: 1. Sanitasyonla ilgili politikayı değiştirmeyi savunur: Dünya çapındaki savunuculuk çabaları ile DTÖ, sanitasyonla ilgili tabuları kırmayı umuyor. Savunuculuk etkinlikleri arasında yıllık Dünya Tuvalet Zirvesi, Dünya Tuvalet Günü ve Acil Koşulu bulunmaktadır. 2. Sanitasyon üzerindeki zihniyet setlerini değiştirmek için eğitim verir: WTO, yerel topluluklardaki sanitasyonun öneminin bilincini artırmak için taban örgütleri ve okullarla işbirliği yapar. Bunu halka açık sergi yol gösterileri ve okul sağlık ve hijyen teşvik programları aracılığıyla yapar.[3] 3.Sağlık altyapısı ve kapasitesini geliştirmek için geliştirme yapar: WTO, çeşitli gelişmekte olan ülkelerde çeşitli okullarda ve topluluklarda tuvalet altyapısı oluşturur. Bunu doğrudan, örneğin Çin'deki Gökkuşağı Tuvalet Girişimi veya ortakları aracılığıyla, örneğin Kamboçya'daki Yüzer Toplum Tuvalet projesinde gerçekleştirir.[4] 4. Sanitasyon üzerinde uzun vadeli sosyal değişimin sağlanması için güç sağlar: DTÖ, toplulukların kendi sağlık sorunlarını çözmelerini sağlayan piyasa temelli bir yaklaşım benimsemektedir. Bu, sanitasyon işçileri ve profesyoneller için ve aynı zamanda sosyal girişim modeli SaniShop aracılığıyla kapasite geliştiren Dünya Tuvalet Koleji eğitim modeli ile gerçekleştirilmektedir.

Dünya Tuvalet Zirvesi ve Fuarı (WTS), sanitasyon paydaşlarını küresel sağlık sorununu ele almak için paylaşmak, öğrenmek ve işbirliği yapmak üzere bir araya getiren küresel bir platformdur. Yıllık zirve, temizlik sektöründe politika yapıcılar, tuvalet dernekleri, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ile özel sektör paydaşlarını içeren bir ev sahibi hükûmet veya kuruluş tarafından ortaklaşa düzenlenir. WTS, bu önemli oyuncuları, sanitasyon pazarındaki etkileri ve yenilikleri ölçeklendirmek için bilgi, uzmanlık ve kaynak alışverişinde bulunmayı güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Dünya Tuvalet Koleji (WTC), tuvalet tasarımı, temizlik ve sanitasyon teknolojilerinde en iyi uygulamaları ve standartları sağlamak için bağımsız bir dünya kuruluşuna ihtiyaç duyulduğu inancıyla 2005 yılında bir sosyal girişim olarak başladı. Tuvalet eksikliği endemik bir problem iken, kötü yönetim ve hijyenik bakım aynı derecede ciddi konulardır. Bakımlı bir tuvalet, doğru kullanımı teşvik edecek ve ölümcül hastalıkları önleyecektir.[5]

WTC'nin programlarının amacı, sanitasyon işçilerinin onurunu sağlamak ve dünyadaki birçok yerde bu istihdam kategorisine ayrılan kötü imajı (ve dolayısıyla düşük ücret) yükseltmektir. WTC bunu, küçük onarımların hem temizliğinde hem de performansında, profesyonel becerilere sahip tuvalet temizleyicileri eğitimi sunarak yapar ve böylece özgüvenlerini artırır. Bu, onları aynı zamanda üretkenliklerini arttırırken aynı zamanda mesleğe hakim olma fırsatı da sunar. 2005'ten beri WTC, çeşitli kursları boyunca 5.000'den fazla insanı eğitmiş ve programlar ve kurslar düzenlemiştir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]