Düğün marşı (Mendelssohn)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mendelsson Marşı

Düğün Marşı, Felix Mendelssohn tarafından orkestra için Do-Major bestelenmiş ünlü müzik parçasıdır. Hazırlayıcısı Alman bestecisi Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)'dir. Bu kompozisyon 1842 yılında William Shakespeare'in Bir Yaz Gecesi Rüyası ton eseri içinde bestelenmiştir.

Eser kısa içerikli olmasına rağmen, bugün dünyada en yaygın müzik bestelerinden sayılır. Günümüzde batı ülkelerindeki düğünlerde en çok icra edilen bu müzik, Türkiye'deki düğünlerde de kullanmaktadır.

Batı Avrupa ve ABD'de bu eser kilise düğün merasimlerinde gelin ve damat düğün yerinden ayrılmakta iken org ile çalınmaktadır. Fakat bu ülkelerde Roma Katolik mezhebi dinsel hiyerarşisi bu müzik parçasının Roma Katolik kiliselerinde yapılan düğün merasimlerinde kullanılmasını genellikle uygun görmemektedirler ve bu parçanın evlenmek isteyen çiftlerin düğünlerde kullanılmasından vazgeçmeleri için tavsiye yapmaktadırlar. Bu ülkelerde bu tip düğünler için genellikle Richard Wagner'in Lohergin operasında bulunan bir diğer "Düğün Marşı" gelin düğün mevkiine girmekte iken çalınmaktadır.

Bazı bilgilere göre, bu eser bir düğün için ilk kez 1847 yılında İngiltere'de Tiverton kentinde Anglikan St Peter's Kilisesi'nde Dorothy Carew ile ve Tom Deniel'in düğün merasimi sırasında orgcu Samuel Reay tarafından çalınmıştır. Fakat bu müzik parçasının düğün merasimlerinde popüler olarak çalınması Büyük Britanya ve İrlanda Birleşik Krallığı Kraliçesi Kraliçe Victoria'nin kızı Prenses Royal Victoriya'nın 25 Ocak 1858'de Londra'da St James Sarayı'nde yapılan Prusya Prensi Frederick William ile evlenma töreninde çalındıktan sonra ortaya çıkmıştır. Gelinin annesi Kraliçe Viktoriya besteci Mendelssohn'un müziğini çok beğenmekte idi ve Mendelssohn İngiltere'yi ziyaretlerinde Kraliçe tarafından saraya davet edilerek bestelerini kraliçe için çalmakta idi. Mendelssohn'un İngiltere'ye ziyaretlerinde verdiği halka açık konser resitallerini ve bu arada "Düğün Marşı" icrasını, Londra'da, Tottenham'da bulunan St Ann's Kilisesi orgunu kullanarak yapmıştır.

19. yüzyılda piyano virtüözü de olan Franz Liszt 1849-1850 yılında bu eseri köken alan bir virtüöz müzik icra parçasını "Düğün Marşı ve Cücelerin Dansı" (S140) adı ile bir virtüöz piyanist tarafından icrası için hazırlamıştır. 20. yüzyıl virtüöz piyanistlerinden olan Vladamir Horowitz (1903–1989) bu parçanın virtüöz piyanistler için bir transkripsiyonunu hazırlamış ve bu eseri konserleri sonunda "ankor" parçası olarak icra etmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]