Dört Simge

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Saat yönüne doğru: Siyah Kaplumbağa, Mavi Ejderha, Vermilyon Kuşu ve Beyaz Kaplan

Dört Simge (Çince: 四象; pinyin: Sì Xiàng), ekliptik boyunca Çin takımyıldızları arasında görünen ve dört ana yönün koruyucuları olarak görülen dört mitolojik yaratıktır. Bu yaratıklar Doğu'nun Mavi Ejderhası, Güney'in Vermilyon Kuşu, Batı'nın Beyaz Kaplanı ve Kuzey'in Siyah Kaplumbağası'dır. Yaratıkların her biri, bir ana yön ve renkle en yakından ilişkilidir ancak aynı zamanda yılın bir mevsimi, bir erdem ve Çin'in beş elementinden biri (odun, ateş, toprak, metal ve su) gibi diğer yönleri de temsil etmektedir. Her birine kendi bireysel özellikleri ve köken hikâyesi verilmiştir. Sembolik olarak ve manevi ve dini inancın bir parçası olarak, bu yaratıklar Doğu Asya kültür alanındaki ülkeler arasında kültürel olarak önemli olmuştur.

Doğu'nun Mavi Ejderhası tahtayı, Güney'in Vermilyon Kuşu ateşi, Batı'nın Beyaz Kaplanı metali ve Kuzeyin Kara Kaplumbağası suyu temsil etmektedir. Bu sistemde beşinci prensip Dünya, Merkezin Sarı Ejderhası tarafından temsil edilir.[1]

Dört Uğurlu Canavar Beş yön Beş sezon Beşren Beş element Dört simge Yao Dört tanrı
Mavi Ejderha Doğu İlkbahar Yeşil Tahta Young yang Kōbō
Vermilyon Kuşu Güney Yaz Kırmızı Ateş Old yang Zhurong
Beyaz Kaplan Batı Sonbahar Beyaz Metal Young yin Jokushū
Siyah Kaplumbağa Kuzey Kış Siyah Su Old yin Genmei
Sarı Ejderha veya Qilin Merkez Yaz ortası Sarı Dünya Houtu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ A Brief History of Chinese and Japanese Civilizations: Third Edition, Schirokauer, Brown, Lurie, Gay. (2006) 0-534-64307-8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]