Dört Haşere Kampanyası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ağaç serçesi kampanya sırasındaki önemli hedeflerden biriydi.

Dört Haşere Kampanyası (Çince: ; pinyin: Chú Sì Hài), 1958-1962 yılları arasında Çin'deki Büyük İleri Atılım sırasında veba ve hastalık bulaşmasından sorumlu canlıların ortadan kaldırmayı amaçlayan bir eylemdi. Bu kapsamda dört zararlı olan sıtmadan sorumlu sivrisinekler, vebayı yayan kemirgenler, havadaki yaygın sinekler ile tahıl ve meyve yiyen serçelerin ortadan kaldırılması hedeflenmiştir.[1]

Kampanya, Büyük İleri Atılım sırasında gerçekleştirilen ilk eylemlerden biriydi. Serçelerin yok edilmesi, Büyük Çin Kıtlığı'nın nedenlerinden biri olan ciddi ekolojik dengesizliğe neden olan Serçeleri Parçalama Kampanyası (Çince: 打麻雀运动; pinyin: Dǎ Máquè Yùndòng) veya Serçeleri Ortadan Kaldırma Kampanyası (Çince: 消灭麻雀运动; pinyin: Xiāomiè Máquè Yùndòng) olarak da bilinir. 1960 yılında serçelere karşı yürütülen kampanya sona ermiş ve tahtakurularına yönlendirilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Paved With Good Intentions: Mao Tse-Tung's "Four Pests" Disaster – Body Horrors". Body Horrors. 26 Şubat 2014. 10 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]