Dînî sanat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ayasofya'nın ikonoklastik sonrası ilk mozaiklerden biri olan Meryem ve Çocuk tasvirini gösteren 9. yüzyıl Bizans mozaiği.

Dini sanat, dini ideolojilerin ve insanlarla olan ilişkilerinin görsel temsilidir. Kutsal sanat, amacının ibadet ve dini uygulamalar olması anlamında doğrudan dini sanatla ilgilidir. Bir dizi tanıma göre dinden ilham alan ancak geleneksel olarak kutsal kabul edilmeyen sanat eserleri, dini sanat şemsiyesi altındadır ancak kutsal sanat değildir.[1]

Çeşitli dinlerin sanatı için genelde kullanılan diğer terimler; genellikle bir ibadet yerindeki ana görüntü için kült imgesi, daha genel anlamda ikon (Doğu Ortodoks imgeleriyle sınırlı değil) ve genellikle bir ibadethane için daha küçük bir resim anlamına gelen ve özel dua veya ibadet için kullanılan "adanmışlık imgesi"dir. Görüntüler yalnızca bir veya daha fazla figürü gösteren "ikonik görüntüler" ve kutsal figürleri içeren bir bölüm veya hikâyeden anları gösteren "anlatı görüntüleri" olarak ayrılabilir.

Resimlerin kullanımı birçok dinde tartışmalı olmuştur. Bu tür bir karşıtlık için kullanılan terim olan ikonoklazm, aynı dinden insanlar tarafından görüntülerin kasıtlı olarak yok edilmesidir.

Sri Lanka'daki Buda heykeli.
Tibet Budist sanatının bir örneği: Vajrabhairava'yı Tasvir Eden Thangka, c. 1740

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Dini resim
  • Spiritüalist sanat

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chute, Desmond (1955). "Sacred, Holy or Religious Art?". Blackfriars. 36 (418): 570-579. ISSN 1754-2014. 20 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2023. 

Ek okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]