Bayağı bıyıklı balık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cyprinus barbus sayfasından yönlendirildi)
Bayağı bıyıklı balık
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Teleostei
Takım: Cypriniformes
Familya: Cyprinidae
Cins: Barbus
Tür: B. barbus
İkili adlandırma
Barbus barbus
Linnaeus, 1758

Bayağı bıyıklı balık (Barbus barbus), sazangiller (Cyprinidae) familyasına ait bir balık türü.

Bayağı bıyıklı balığın uzun bir vücudu vardır ve yüzgeçlerinin göze çarpan büyüklüğü çok akıntılı sularda yaşayabilmesini mümkün kılar. Vücudu çok küçük pullar ile kaplıdır. Sanki kısa bir hortumu andıran uzun dudakları ve dudaklarından sarkan dört adet bıyığı ile (ikisi altda ve ikisi üstde) bir dip balığı olduğunu belli eder.

Sırtı ela renginde ve yanları altın sarısı renklerinde parlar. Karın kısmı bütün bıyıklı balık türlerinde olduğu gibi beyaz ve yüzgeçleri ela ve kızıl rengindelerdir. En büyükleri 80 santim uzunluğa ve 11 kilo ağırlığa varabilirler.

Bıyıklı balık tipik bir dip balığıdır ve dibi çakıl taşları ya da kum ile örtülü olan çok akıntılı akarsuları tercih eder. Balık yumurtaları, böcek kurtları, midyeler, salyangozlar ve solucanlardan beslenir. Belli bir büyüklüğe varmış olanları diğer küçük balıkları da avlarlar.

Bıyıklı balıklar çok yavaş büyürler ve etleri cok yumuşaktır. Çok fazla küçük kılçıkları olduğu için, lezzetli etine rağmen tercih edilen bir yemek balığı değildir. Ayrıca üreme zamanları sırasında, yani Mayıs ve Haziran ayında havyarları ve karın etleri zehirlidir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Bayağı bıyıklı balık ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.
Wikispecies'te Bayağı bıyıklı balık ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.