Cymbidium

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.05, 6 Nisan 2013 tarihinde Addbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 13174484 numaralı sürüm (Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q843914 sayfası üzerinden sağlanan 26 vikilerarası bağlantı taşınıyor)


Cymbidium
Cymbidium kültivarı
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida
(Bir çenekliler)
Takım: Asparagales
Familya: Orchidaceae (Salepgiller)
Alt familya: Epidendroideae
Oymak: Cymbidieae
Alt oymak: Cyrtopodiinae
Cins: Cymbidium
Swartz, 1799
Türler

Yaklışk 60 tür

Cymbidium, salepgiller familyasından tropikal ve subtropikal Asya ile Avustralya'da yaşayan ve 60 kadar türü olan epifit orkide cinsi. Mumsu yapıda iri çiçeklerinden dolayı melez türleri ve kültivarları bahçecilikte gözde olan orkide cinslerindendir. İlk tanımlaması 1799 yılında İsveçli bitki bilimci Olof Swartz tarafından yapılmıştır.

Morfoloji

Simpodial olan cinsin gövde boyu 60 cm ve çiçek salkımı da 90 cm dir. Salkım en sonki pseudobulb tabanından çıkar ve her çiçek salkımı, türüne bağlı olarak, 5 ilâ 10 cm arasından bir çapa erişir. Kış aylarında bile çiçekli olan bitkide on beş ya da daha fazla çiçek bulunabilir. Mumsu bir dokuda olan çiçekleri beyaz, yeşil, sarımsı yeşil, krem rengi, kahve rengi, pembe, kırmızı (ve turuncu) ve siyah gibi fantastik bir dizi renk görülse de, mavi renk bulunmaz. Çiçekler on hafta kadar canlılığını koruyabilir.

Yayılımı

Kuzey Hindistan, Çin, Japonya, Malezya, Filipinler gibi tropikal ve subbtropikal Asya ile Avustralya'da yetişir. İri çiçekli türleri ve bunların melezleri yüksek rakımlarda görülür[1].

Besin olarak kullanımı

Bhutan'da Cymbidium hookerianum türü köri baharatıyla güveç içinde pişirilir ve bu yemeğe olatshe ya da olachoto adı verilir[2][3][4].

Hastalıkları

Tütün mozaik virüsü ile Cymbidium mosaic potexvirus gibi bitkilerde hastalık yapıcı virüslere karşı duyarlıdır.

Kaynakça

  1. ^ Cribb, P and du Puy, D The Genus Cymbidium Kew Publishing ISBN 978-1-84246-147-1, 2007.
  2. ^ kuenselonline.com
  3. ^ thomas-caspari.de
  4. ^ soar-ir.shinshu-u.ac.jp