Curzola Deniz Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Curzola Deniz Savaşı, 7 eylül 1298 tarihinde Venedik Cumhuriyeti filoları ile Ceneviz Cumhuriyeti filolarını Adriyatik Denizi'ndeki Dalmaçya adası Korčula açıklarında Curzola Savaşı (1294-1299) dahilinde karşı karşıya getiren bir muharebedir. Andrea Dandolo komutasındaki Venedik filosu Cenevizli amiral Lamba Doria emrindeki filoya yenik düşmüştür.

Savaşın sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ceneviz Cumhuriyeti 1284'te Pisa Cumhuriyeti'ni ağır bir biçimde mağlup ettikten ve rakip olarak devre dışı bıraktıktan sonra, en büyük rakibi Venedik karşısında kazandığı Curzola deniz zaferiyle gücünün doruklarına ulaşmıştır. Bu savaş ile Ceneviz'in ulaştığı konum 14. yüzyılın sonlarına dek sürmüştür. Savaşta gösterdiği başarılı yönetim için Lamba Doria'ya Cenova'da bir saray hediye edilmiştir.

Meloria Deniz Muharebesi'ndeki mağlubiyeti sonrası gücünü bir daha toplayamayan Pisa Cumhuriyeti'nin aksine savaşın mağlubu Venedik iç işlerinde Guelfolar ve Ghibellinolar ile meşgul olan Ceneviz Cumhuriyeti'nin durumunu fırsat bilerek pes etmemiş, filolarını güçlendirmeye çabalayarak mücadeleyi bırakmamıştır.