Cultural Survival

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cultural Survival, 1972'de kurulmuş, yerli halkların insan haklarını savunmaya adanmış, Massachusetts, Cambridge merkezli bir kâr amacı gütmeyen kuruluştur.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Cultural Survival, antropolog David Maybury-Lewis ve eşi Pia tarafından kurulmuştur.[1] 1960'ların Amazon ve Güney Amerika iç kesimlerinin açılmasına ve bu durumun yerli halk üzerindeki drastik etkilerine yanıt olarak ortaya çıkmıştır. O zamandan beri Asya, Afrika, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Avustralya'daki yerli topluluklarla çalışmış, dünya genelinde yerli halkların haklarını savunan önde gelen ABD merkezli bir kuruluş haline gelmiştir. Cultural Survival'ın merkezi Massachusetts'in Cambridge şehrinde bulunmaktadır ve aynı zamanda Guatemala Radyo Projesi için Guatemala'da bir şube ofisi bulunmaktadır.[2]

2022 yılı itibarıyla Cultural Survival, Charity Navigator tarafından dört yıldızlı bir değerlendirme almıştır.[2]

PONSACS[değiştir | kaynağı değiştir]

Harvard'ın Uluslararası İlişkiler Merkezi'nin bir araştırma bölümü olan Şiddetsiz Yaptırımlar Programı (PNS), Gene Sharp tarafından 1983 yılında kurulmuştur.[3] Odak noktası, şiddet içeren müdahalelerin yerine kullanılan şiddet içermeyen yaptırımlardır. Sharp ayrıca bağımsız kâr amacı gütmeyen Albert Einstein Kurumu'nu (AEI) birkaç ay sonra kurdu ve bu kurum program için finansman sağlayan bir kuruluş haline geldi.[4]

Sharp'ın ayrılığından birkaç yıl sonra, 1995 yılında PNS, Cultural Survival ile birleşerek Şiddetsiz Yaptırımlar ve Kültürel Hayatta Kalma Programı (PONSACS) oluşturuldu. PONSACS, "tüm halkların ve kültürlerinin korunması için şiddet içermeyen alternatiflere" odaklandı ve 2005 yılında kapanana kadar on yıl boyunca faaliyet gösterdi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Maybury-Lewis, David H.P. | Biographical Dictionary of Social and Cultural Anthropology - Credo Reference". search.credoreference.com. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b "Charity Navigator - Rating for Cultural Survival". www.charitynavigator.org. 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b "In Memoriam". wcfia.harvard.edu (İngilizce). 22 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 
  4. ^ "AEI/ Empowering Humankind". AEI/ Empowering Humankind (İngilizce). 9 Ekim 1999 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2023. 

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]