Cubagua
Cubagua, Margarita Adası ve Coche Adası'ndan sonra Venezuela'nın Nueva Esparta eyaletini oluşturan üç adanın en küçüğü ve en az nüfuslu olanıdır. En yakın anakara olan Araya Yarımadası'nın 16 km kuzeyindedir.
Coğrafya
[değiştir | kaynağı değiştir]Topografya
[değiştir | kaynağı değiştir]Ada 9,2'ye 3,6 km boyutlarındadır ve elips şeklindedir, daha uzun ekseni batıdan doğuya uzanır. Yüzölçümü 22.438 km²'dir. Sahil, güneyde 5 ila 7 m yüksekliğinde ve kuzeyde 20 ila 24 m yüksekliğindeki sarp kayalıklardan oluşur. Plaj bölümleri de bulunmaktadır. Düz olan adanın en yüksek noktası 32 m'dir.
İklim
[değiştir | kaynağı değiştir]Ada kuru ve yüzey suyu bulunmamaktadır, tatlı su sadece yer altında bulunur. Yıllık yağış miktarı 250 mm olup adayı kurak bir çöl iklimi görülmektedir. Sıcaklıklar yıl boyunca küçük dalgalanmalarla birlikte 25 °C civarında seyretmektedir.
Fauna
[değiştir | kaynağı değiştir]Adada küçük tavşan ve yabani keçi popülasyonları vardır.
Tarihçe
[değiştir | kaynağı değiştir]Cubagua'daki en eski insan varlığı, Mezo-Hint Dönemi'nde (MÖ 5000 ila 1000) bir zaman olan MÖ 2325'e tarihlenmektedir.
Avrupa için Cubagua, 1498'de Kristof Kolomb tarafından keşfedildi. Tarihsel olarak en önemli kaynak, zaten Avrupa öncesi zamanlarda inciydi. Cubagua açıklarındaki sularda inci yataklarının en yoğun kullanımı 1508 ile 1520 yılları arasında gerçekleşti. 1531'de zaten açık bir tükenme belirtileri vardı. 1530'dan 1535'e kadar balıkçılık, artan bir nüfusu beslemek için zirvedeydi.
Cristóbal Guerra, "La Villa de la Nueva Cádiz " şehrini 1528'de Venezuela'daki ilk İspanyol yerleşim yeri ve Amerika'daki ilk yerleşim yerlerinden biri olarak kurdu.[1] Yerleşim yeri, Güney Amerika'daki Hispanik fatihlerin baskısı ile eşanlamlı hale geldi.
1000 ila 1500 kişilik bir nüfusa ulaşan Nueva Cádiz, 1541'de bir depremle yıkıldı. Kalıntılar, 1979'dan beri Venezuela Ulusal Anıtı olarak korunmaktadır.
İdarî yönetim
[değiştir | kaynağı değiştir]Cubagua, Nueva Esparta eyaletinin on bir ilçesinden biri olan Tubores ilçesine ve orada başkent Punta de Piedras belediyesine (parroquia ) aittir.
Nüfus
[değiştir | kaynağı değiştir]İnsan faaliyetleri MÖ 24. yüzyıla kadar uzanıyor, ancak bu faaliyetler kalıcı bir yerleşim yeri değildi. Ada istiridye, balık ve inci kaynağı olarak kullanılmıştır. Zayıf bitki örtüsü ve tatlı su eksikliği, kalıcı yerleşimi neredeyse imkansız hale getirdi.
Bugün ada, balıkçılar tarafından aralıklı olarak kullanılıyor, ancak çok az daimi sakini var.[2]
Instituto del Patrimonio Cultural tarafından Ağustos 2007'de yapılan resmî olmayan bir nüfus sayımına göre, adanın 19'u çocuk olmak üzere 51 nüfusu vardı. Bu nüfus, adanın kuzeydoğusunda, batıdan doğuya doğru dört yerleşim yerinde ikamet etmektedir:
- Playa Falucho
- Playa Charagato (doğu ucunda bir iskele bulunan en büyük yerleşim yeri)
- Punta Charagato
- Punta la Cabecera (Nueva Cádiz harabelerinin yakınında)
Venezuela Donanması, ana Margarita adasındaki Ana İstasyon Pampatar'a bağlı olarak adada bir Sahil Güvenlik karakolu bulunduruyor.
Nueva Esparta eyaletinin geri kalanından ve anakara Venezuela'dan (Sucre ) geçici balıkçılar eklendiğinde, toplam nüfus 300'dür.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- ayrıntılı harita (jeoloji) 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Kısa denizcilik açıklaması 7 Aralık 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF dosyası; 740 kB)
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Venezuela By Leonard Victor Dalton
- ^ "Cubagua's Pearl-Oyster Beds" (PDF). 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023.