Cuanşeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Cuanşeri, tam adı Cuanşer Cuanşeriani (Gürcüce: ჯუანშერ ჯუანშერიანი), Gürcü tarihini anlatan Kartlis Tshovreba’nın yazarlarından biri olan Gürcü tarihçidir.

Kartlis Tshovreba’da verilen bilgiye göre Cuanşeri, bu derlemede yer alan bir bölümün yazarıdır. Ona ait bölüm 5.-8. yüzyıllar arasındaki, Kral Vahtang Gorgasali (y. 447–502/522) döneminden Kral Arçil (y. 736–786) döneminin sonuna kadarki olayları anlatır. Bu bölüm, “Vahtang Goragasali’nin Yaşamı” („ცხოვრება ვახტანგ გორგასლისა“) ve “Aziz ve Haşmetli Arçil’in Şehadeti” („წამება წმიდისა და დიდებულისა მოწამისა არჩილისა“) adlı başlıklardan oluşur.

Kartlis Tshovreba’daki bu bölümlerin 11. yüzyılda yazılmış olduğu düşünülüyordu. Yakın zamanda yapılan araştırmalara bu tarihin 8. yüzyılda yazılmış olduğunu ortaya koymuştur.[1] Cuanşeri adıyla yazılan tarihin aslında Leonti Mroveli’ye ait olması gerektiği yönünde görüşler de mevcuttu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Stephen H. Rapp Jr. Studies in Medieval Georgian Historiography: Early Texts and Eurasian Contexts, Corpus Scriptorum Christianorum Orientalium, vol. 601, subsidia, vol. 113. Louvain: In aedibus Peeters, 2003

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]