Crazy Balloon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Crazy Balloon
GeliştiriciTaito
YayımcıTaito
PlatformArcade oyunu
Çıkış1980
TürLabirent oyunu
ModTek oyunculu

Crazy Balon, Taito tarafından 1980 yılında piyasaya sürülen bir arcade oyunudur.[1] Çılgın Balon, oyuncunun hedefe ulaşmak için dikenlerle dolu bir labirentte balonla manevra yapmasını gerektirir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu, sivri uçlarla dolu bir labirent içinde sürekli olarak sola ve sağa sallanan yüzen bir balona bağlı bir kutuyu kontrol eder. Balonla veya kutuyla sivri uçlarla herhangi bir temas balonu yok eder. Oyuncu, dört yönlü bir oyun çubuğu kullanarak kutuyu labirentte ve hedefe doğru hareket ettirerek sallanan balonun sivri uçlardan kaçmasını sağlar.

Oyuncu, kutu hedefe yaklaştıkça puan toplar (geri izleme puan kazandırmaz). Labirentin belirli bölgeleri yeşil ve mor renktedir ve balon ve kutu bölgeden güvenli bir şekilde geçerse oyuncu daha fazla puan kazanacaktır. Herhangi bir süre sınırlaması olmamakla birlikte oyuncu uzun süre bekleyemez; aksi halde bir yüz belirerek, balonu sivri uçlara doğru üfler.

Oyuncu labirentleri tamamladığında, tek tek sivri uçlar ve hatta labirentin tamamı hareket etmeye veya kaymaya başlayabilir.

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Çılgın Balon nispeten basit ses efektlerine sahiptir. Hoparlör, balon hedefe yaklaştığında bip sesi çıkarır. Oyuncu yeni bir labirente başladığında, " Oh! Susanna " melodisinin bir kısmı çalınır. Benzer şekilde, oyuncu bir balonu kaybettiğinde, Carmen operasından " Toreador Song " dan koronun bir kısmı çalınır.

Mirası[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal atari versiyonu, 2006'da Taito Legends 2 (PlayStation 2, Xbox ve Microsoft Windows ) ve Taito Legends Power-Up (PlayStation Portable ) gibi benzetilmiş derlemelere dahil edilmiştir. Oyunun Crazy Balloon 2005 adlı güncellenmiş bir versiyonu, Taito Legends Power-Up'taki orijinal arcade sürümünün yanı sıra dahil edildi.

Resmi çağdaş ana bağlantı noktaları yoktu, ancak Commodore 64 için Crazy Balon (Yazılım Projeleri, 1983)[2] ve ZX Spectrum için Çılgın Balonlar (A&F Yazılımı, 1983) dahil olmak üzere klonlar vardı.[3] BBC Micro için bir sürüm, Acornsoft tarafından geliştirildi, ancak hiçbir zaman yayınlanmadı.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crazy Balloon 16 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Killer List of Videogames
  2. ^ Crazy Balloon 16 Aralık 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at Lemon 64
  3. ^ Crazy Balloons 17 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. at World of Spectrum
  4. ^ Lost and found at Stairway to Hell

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]