Coquette (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Coquette, Mary Pickford'un oynadığı 1929 Amerika yapımı bir yasa öncesi drama filmidir. Film gişede başarılı oldu ve Pickford, performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'nü kazandı.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gösterime girmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film, 5 Nisan 1929'da New York'ta Rivoli Tiyatrosu'nda gösterime girdi.[2] Bir sigorta atması sonucu film sessiz hale geldi. Geri sarılıp tekrar gösterildi, bu sefer aralıklı, kötü bir sesle oynadı. Sonunda teknisyenler sorunu çözebildiler ve film üçüncü kez yeniden başladı.[3]

Çağdaş yorumlar kibar ve olumluydu. 1,4 milyon dolar hasılat elde eden film bir gişe başarısıydı. Coquette, Pickford'un önemli bir talkie yıldızı olmasını sağladı.[3]

Filmin tam baskıları mevcut ve 1990'larda Kongre Kütüphanesi ve Mary Pickford Enstitüsü tarafından restore edildi. Pickford'un şirketi artık filmin haklarına sahip değil çünkü MGM şirketi filmi hiç yapılmamış bir yeniden çevrim için satın aldı. (İronik bir şekilde United Artists ile bağı olan bir şirket). Coquette, 1990'larda MGM/UA Home Video tarafından ev videosu olarak yayınlandı. MGM'nin 1986 öncesi kütüphanesinin bir parçası olarak Turner Entertainment'a ait olan ve şu anda Warner Bros. tarafından dağıtılan ve şimdi Warner Archive Collection aracılığıyla DVD olarak piyasaya sürülen iki United Artists filminden biridir.

Akademi Ödülleri’ndeki tartışmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Pickford, kocasının ilk başkanı olacağı Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin kurucu üyelerinden biriydi. Sadece üç kadın kurucu üye vardı.

İlk Akademi Ödülleri, Pickford'un herhangi bir aday gösterilmediği 1929 yılında yapıldı. Pickford, 1930'da 2. Akademi Ödülleri'nde En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi. Pek çok kişi Pickford'u haksız yere kazanmak, nüfuzunu kullanmak ve layık olmadığı bir ödül ile sektörde olmakla suçladı. Pickford, Oscar için sıkı bir lobi yaptı ve ödüle karar verecek olanları Pickfair'de evinde çay içmeye davet etti.[3] Ancak performansı eleştirmenler ve halk tarafından beğenilmişti. Pickford, 1976'da onursal bir yaşam boyu başarı ödülü olan başka bir Oscar kazanacaktı.

2008'de Akademi ve Buddy Rogers'ın varisleri arasında Coquette Oscar'ın satışı konusunda yasal bir savaş başladı. Mirasçılar ödülü Rogers'ın ikinci karısının vasiyetinde belirtildiği gibi hayır amaçlı satmaya çalışıyorlardı. Akademi ise Pickford'un Oscar'ını kazanmasından çok sonra yapılan bir kurala uyulması için Ödülün kendilerine 1$ karşılığında teklif edilmesi gerektiğinde ısrar etti. 1970'lerde onursal Oscar'ını kazandığında Coquette heykelciği için de bir sözleşme imzaladığını iddia ettiler. Varisler, Pickford'un hayatının son zamanlarında olması nedeniyle imzasının geçerli olmayabileceğini savundu.[4]

Akademi yasal savaşı kazandı, ancak varislerle özel bir anlaşma yapmaya istekli olduklarını açıkladı. Bu anlaşmanın sonucu bilinmiyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Casts of Current Photoplays". Photoplay. 36 (1): 144. June 1929. 
  2. ^ New York Times, April 6, 1929
  3. ^ a b c Whitfield 1997
  4. ^ "L.A. Now". The Los Angeles Times. 28 Ekim 2008. 30 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]