Compagnonnage, Bilgi ve Kimliklerin İş İletim Ağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Compagnons du Devoir, tam adı Compagnons du Devoir et du Tour de France, Orta Çağ'dan kalma bir Fransız zanaatkâr ve zanaatkâr kuruluşudur. Geleneksel, teknik eğitimleri, Fransa çevresinde bir Tour de France turuna çıkmayı ve ustalarla çıraklık yapmayı içerir. Compagnonnage, günümüzde genç bir erkek veya genç kadın için, topluluk yaşamını deneyimleyerek ve seyahat ederek karakter geliştirirken bir yandan da bir zanaat öğrenmek için kullanılan geleneksel bir mentörluk ağıdır.[1]

2005 yılına kadar compagnonların hepsi erkekti. Bugün, beş kıtada 49 ülkede bulunabilirler ve pek çok farklı meslek grubuna dahillerdir.

Benzer bir gelenek, Alman Wandergesellen veya kalfaların Wanderjahre'ye geziye çıkmaları üzerinden yaşamaya devam ediyor.

"Fransa Turu" basitçe, Compagnon'ların Fransa'yı baştan sona dolaştığını ifade eder; altı ay ile bir yıl arasında bir iş yerlerini değiştirmeleri gerekmektedir. Bunun Tour de France bisiklet yarışmasıyla ilgisi yoktur. Compagnon (refakatçi) kelimesi, ekmeği bölen kişi anlamına gelen Eski Fransız compaignon'dan türemiştir.

Aşamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tour de France'a başlamanın ön koşulu, mesleki yetenek sertifikası sahibi olmaktır. Sınıflardan ve bir çıraklıktan oluşan bu sertifika, temel Fransız ticaret yeterliliğini temsil eder.

Çırak olarak bilinen birinci sınıf öğrencisi adayları, hafta içi ticarette tam zamanlı çalışır ve compagnon evinde yaşar. Akşam yemeği, kompagnonların kuşatmasında yemek birlikte yenir. Compagnon olmak isteyenler evlat edinme törenine başvurur.

Daha sonra stagiaire, aday olmak için sunulması gereken bir proje olan bir travail d'adoption üstlenir. Adaya daha sonra bölgelerine veya menşe kasabalarına göre bir isim verilir; Örneğin, Burgonya'dan birine "Bourguignon" denilebilir. Aday, organizasyonun gezici doğasını temsil eden bir kuşak ve tören yürüyüş personeli alır. Tören özeldir ve yalnızca ortakları ve adayları içerir.

Adaylar hafta içi tam gün çalışır ve Compagnon evinde kalır. Akşam yemeği evde birlikte yenir. Aday, ticareti öğrenmek için sonraki üç ila beş yıl boyunca çeşitli kasabalarda kalır ve turlara çıkar.

Sonunda aday, compagnons kuruluna bir şaheser sunar. Bu başyapıtlar adayın ticaret kapasitesine göre değişir. Kabul edilirse, kişi bir compagnon gezgini olabilir, bir compagnon adı alabilir ve kendisine kalbin yüksekliğine ulaşan yeni bir baston sunulabilir. Başyapıtlardan bazıları, Tours ve Paris'teki Musées du Compagnonnage'de sergileniyor.

Compagnon itinérant olarak daha sonra üç yıl daha gezerler. Sonra bir compagnon sédentaire olurlar ve nerede yaşayacaklarını ve çalışacaklarını seçebilmeye başlarlar. Sonrasında çıraklara ticareti öğretmeye başlarlar.

Günlük hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir marangoz için tipik bir hafta içi günü, adayı çalıştıran şirket için tam zamanlı olarak sahada bir gün boyunca çalışır. Akşam yemeği genellikle evde yaşayan toplulukla birlikte 7:00-8:00 saatleri arasında yapılır. Daha sonra teknik resim, teknoloji, Fransızca, İngilizce, matematik vb. Dersler saat 22'ye kadar devam eder. Cumartesi günleri dersler 08:00-12:00 ve 13:30-17:30 arasındadır. Marangozlar, farklı projeler ve dersler üzerinde çalışarak beceri kazanırlar. Pek çok maket icra ederler; Planlanan bir projenin ahşap maketleri, önce çizimlerle tasarlanır, ardından ahşapla birleştirilir. Bir marangoz aday aşamasında bu işlemleri birçok kez yapar. Üretilen her parçanın, belirli bir beceri veya derste uzmanlaşmada kaydedilen ilerlemeyi göstermesi beklenir.[2]

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Organizasyonun tarihi, Compagnon'ların Fransa'nın kiliselerini ve kalelerini inşa ettiği ama sonrasında krallar ve Katolik Kilisesinin kurallarına bağlı kalarak yaşamak istemedikleri için zulüm gördükleri Orta Çağlara kadar uzanıyor.

Compagnonnage, 1864'te yürürlükten kaldırılan 1791 Le Chapelier Yasası uyarınca Ulusal Meclis tarafından yasaklandı.

Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın Fransa'yı işgali sırasında, Compagnon'lar, Masonlarla akraba olduklarını düşünen Nazi işgalcileri tarafından zulme maruz kaldılar.

Meslekleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Önemli Compagnon'lar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Agricol Perdiguier, Avignonnais la Vertu (1805–1875), marangoz.[3]
  • Adolphe Clément-Bayard, yak. 1871, demirci
  • Edmond Le Martin, Dunes'da birçok gezgini ağırlayan demirci/nalbant. Havacı Léon Lemartin'in babası.
  • Compagnon du Tour de France'ın resmi şefi olan Joël Robuchon, çeşitli bölgesel teknikleri öğrenmek için ülke çapında seyahat etmesini sağladı. Bir refakatçi olarak, ahlaki, el ve fiziksel mükemmelliğe ulaşma ruhu da aşılandı.
  • Eugène Milon, "Guépin le soutien de Salomon" (1859-1917) marangoz, Compagnon Charpentier Du Devoir De Liberté, Gustave Eiffel'in yakın işbirlikçisiydi. Eyfel Kulesi'nin şantiye şefiydi.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Musée - Compagnonnage Kütüphanesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Schofield, Hugh (16 Aralık 2017). "The French apprentices thriving on medieval roots". BBC News (İngilizce). BBC News. 17 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (article) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2017. 
  2. ^ "Acceptance and masterworks". Carpenters from Europe and Beyond. 7 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Agricol Perdiguier". The French Worker: Autobiographies from the Early Industrial Era. University of California Press. 1993. s. 116. ISBN 978-0-520-07932-8. Erişim tarihi: 25 Kasım 2014.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)