Columba rupestris

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tepe güvercini
Tepe güvercini, Dras yakınları, Cammu ve Keşmir, Hisndistan
Taksonomi edit
Alem: Animalia
Şube Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Columbiformes
Familya: Columbidae
Cins: Columba
Tür:
C. rupestris
İkili Adlandırma
Columba rupestris

Pallas, 1811

Tepe güvercini, doğu kaya güvercini veya Türkistan tepe güvercini (Columba rupestris) Columbidae familyasındaki bir kuş türüdür .

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tepe güvercin iri gövdeli bir güvercin türüdür. Büyüklüğü ve genel görünüm olarak kaya güvercini olarak da adlandırılan kaya kumrusuna benzer. Ama şunu unutmamak gerekir ki, Petrophassa cinsine üye güvercinler ve benekli güvercinler (Columba guinea) de genel adlandırma olarak "kaya güvercini" adını alır. Asıl olarak, siyah kuyruk üzerindeki geniş, beyaz kuyruk şeridinden oluşan kuyruk deseni ile ayırt edilir. Diğer farklılıklar arasında daha soluk bir manto ve üst kanatlar ve arkada beyaz bir şerit bulunur. Uçuşta, kuyruk deseni kar güvercinine benzer, ancak bu türdeki baş ve boyun arasındaki renk farkından yoksundur.

Taksonomi ve Sınıflandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu türün iki lat türü şunlardır:

  • Pallas tarafından tanımlanan doğu tepe güvercini (C.r.Rupestris), türün yoğun olduğu bölgenin doğu hattında bulunur.
  • Buturlin tarafından tanımlanan Türkistan tepe güvercini (C. r. Turkestanica), türün yoğun olduğu bölgenin btı hattında bulunur.

Yayılım ve durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Çin, Pakistan, Hindistan, Nepal, Kazakistan, Kuzey Kore, Güney Kore, Moğolistan, Rusya, Tacikistan, Afganistan ve Türkmenistan'da bulunur. Bu güvercinin yaşam alanı, Pakistan bölgesinde Karakoram, Hindu Kush ve Pamir Dağları'nın en uzak kuzey iç vadilerinde nispeten sınırlıdır. Pakistan'da, Kuzey Chitral'da, özellikle Afganistan'daki Nuristan sınırındaki batı kesiminde, daha doğuda Yasin ve Hunza'daki Gilgit vadilerinde ve Baltistan'daki Karakoram aralıklarında kışın yaklaşık 2000 m'den 5500 m'ye kadar yaz aylarında görülür. Toplam nüfus azalmasına rağmen, azalma oranı endişe verici değildir ve kuş yaygın olarak dağılmıştır ve bol miktarda bulunmaktadır; IUCN tarafından asgari endişe altındaki tür olarak sınıflandırılmıştır.[1]

Davranış ve ekoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu tür, deniz seviyesinden 1.500 ila 6.100 m yükseklikteki açık engebeli alanlarda uçmaktadır. Bu konuda kaya güvercinlerine çok benzerler, ancak daha yaygın olarak daha yüksek rakınlarda bulunurlar.[2] Yıl boyunca sürücül yaşayan bu tür, teraslı, ekili alanlarda grup halinde beslenir. Genellikle kaya güvercin sürüsü ile karıştırılılar. Çok uysaldırlar ve genellikle insan yerleşimlerinin, kamplarının ve hac yollarının yakınında bulunurlar.[3]

Tacikistan'da, Şubat ayının ilk günlerinde yuva yapmaya başladığı, bu türün birçok genç üyesinin eylül ayının sonlarına doğru kuzeydoğu Tibet'te uçtuğu kaydedilmiştir. Erkeklerin kaya güvercinine benzer bir kafa yapısı vardır ve duruşları ve kur yapmaları benzerdir. Uçurumlarda, geçitlerde ve kayalık çıkıntılarda yoğun topluluklar halinde yuva yaparlar. Tibet'te yuvalar genellikle hem yerleşik hem de boş evlere veya duvardaki deliklerdedir.[4] Yuvalar, genellikle iki yumurtanın yerleştirildiği dal veya bitki gövdesiden bir platformundan oluşur. Yılda iki kez kuluçkaya yatarlar.

Beslenme alışkanlıkları kaya güvercinlerine benzer, çoğunlukla tahılcıldırlar. Diyetlerini yeşil sürgünlerle ve yapraklarla ve bazen de salyangoz gibi küçük yumuşakçalarla tamamlarlar. Bazı durumlarda, artık yiyecekler, kiang gübresinden kısmen sindirilmiş besinler ve hatta diğer yırtıcılar tarafından açılmış olan kiang leşlerinin midesindeki sindirilmemiş yiyecekler ile beslenirler.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b BirdLife International (2012). "Columba rupestris" 8 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2012. Retrieved 26 November 2013. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "IUCN" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World. United Kingdom: Pica Press. s. 624. ISBN 1-873403-60-7. 
  3. ^ Birds of South Asia: The Ripley Guide. Volume 2. Smithsonian Institution & Lynx Edicions. 2005. s. 205. 
  4. ^ Fauna of British India. Birds. 2nd. 5. Taylor and Francis, London. 1928. ss. 222-223. 
  5. ^ Francis M. (2005). "Birds of Ladakh". Indian Birds. 1 (5): 109-114. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]