Cliffhanger (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cliffhanger (film)
Cliffhanger
Cliffhanger film posteri
YönetmenRenny Harlin
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikTrevor Jones
Görüntü yönetmeniAlex Thomson
KurguFrank J. Urioste
Stüdyo
DağıtıcıTriStar Pictures
Çıkış tarih(ler)i20 Mayıs 1993 (1993-05-20) (Cannes Film Festival)
28 Mayıs 1993 (1993-05-28) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre113 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$70 milyon[1]
Hasılat$255 milyon[1]

Dağcı (İngilizce özgün adıyla: Cliffhanger) Renny Harlin'in yönetmenliğini ve ortak yapımcılığını üstlendiği, senaryosunu John Lithgow, Michael Rooker ve Janine Turner ile birlikte Sylvester Stallone'un yazdığı ve başrol oynadığı 1993 yapımı bir Amerikan aksiyon gerilim filmi.[2] Dağcı John Long'un bir konseptine dayanan film, Rocky Dağları'ndan uçan ABD Hazinesine ait uçağın soygununa karışan dağcı Gabe'i (Stallone) takip ediyor. 20 Mayıs 1993'te Cannes Film Festivali'nde prömiyeri yapılan ve 28 Mayıs 1993'te Amerika Birleşik Devletleri'nde vizyona giren film, dünya çapında 255 milyon dolar hasılat elde etti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Korucular Gabriel "Gabe" Walker ve Jessie Deighan, arkadaşları Hal Tucker ve kız arkadaşı Sarah'ı kurtarmak için bölgeye gönderilirler. Hal dizinden yaralanmış ve Colorado'da, Güney Rocky Dağları'ndaki bir zirvede Sarah ile mahsur kalmışlardır. Sarah'yı kurtarmaya çalışırken, koşum takımının bir kısmı kırılır. Gabe başlangıçta onu tutabilse de, eldivenli eli kayar ve Sarah düşerek ölür. Hal, Sarah'nın ölümünden Gabe'i sorumlu tutar ve Gabe suçluluk duygusuna kapılır ve uzun süreli izne ayrılır.

Sekiz ay sonra Gabe, kalan eşyalarını toplamak ve Jessie'yi onunla gitmeye ikna etmek için korucu karakoluna geri döner. Oradayken, mahsur kalan bir grup dağcıdan bir imdat çağrısı alırlar. Hal, dağcıların yerini bulmaya gider ve Jessie, Gabe'i yardım etmesi için ikna eder. Hal, Sarah'nın ölümü üzerine Gabe'e sert davranmaktadır ve bir noktada Gabe'i bir çıkıntıdan itmekle tehdit eder. Dağcıları bulduklarında, imdat çağrısının sahte olduğunu anlarlar ve psikotik eski Askeri İstihbarat operatörü Eric Qualen tarafından yönetilen acımasız bir uluslararası hırsız çetesi tarafından esir alınırlar. Hayatta kalan hırsızlar acımasız Kynette, sadist Delmar ve pilot Kristel'dir. Qualen, dönek ABD Hazine ajanı Richard Travers ile birlikte, Lockheed Jetstar'a havadan transfer edilen bir McDonnell Douglas DC-9'dan değeri 100 milyon doları aşan üç bavul dolusu faturayı çalmayı başarmıştır. Kaçış planları, sözde ölü bir FBI ajanı ateş edip hidroliği bozunca, uçaklarını dağa çarpmış ve şimdi, işaretçi bulucuların yardımıyla vakaları bulmak için Gabe ve Hal'in yardımına ihtiyaç duymuşlardır.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Sylvester Stallone - Korucu Gabriel "Gabe" Walker, eski bir dağcı ve kurtarma korucusu, en iyi arkadaşı Hal Tucker'ın kız arkadaşını kurtarmadaki başarısızlığının peşini bırakmaz.
  • John Lithgow - Psikotik bir İngiliz eski askeri istihbarat subayı olan Eric Qualen. ABD Hazinesinden 100 milyon dolar çalmaya çalışan hırsızlar çetesinin lideridir.
  • Michael Rooker - Korucu Harold "Hal" Tucker, Gabe'in en iyi arkadaşı ve Sarah'yı kurtaramadığı için Gabe'i suçlayan bir dağ korucusu.
  • Janine Turner - Korucu Jessica "Jessie" Deighan, bir helikopter pilotu ve Gabe'in aynı dağ arama-kurtarma grubunda çalışan kız arkadaşı ve Gabe'in Sarah'ı kurtaramadığından beri ondan uzaklaşmıştır.
  • Rex Linn - Qualen için çalışan bir ABD Hazine ajanı olan Richard Travers.
  • Caroline Goodall - Kristel, Qualen'in pilotu ve refakatçisi.
  • Leon Robinson - Kynette, Qualen'in acımasız yardımcısı.
  • Craig Fairbrass - Delmar, Qualen'in sadist eski İngiliz futbolcusu ve uşak yardımcısı.
  • Gregory Scott Cummins - Ryan, Qualen'in uşağı.
  • Denis Forest - Heldon, Qualen'in uşağı.
  • Michelle Joyner - Sarah, Gabe'in kurtaramadığı için Hal'in düşerek ölen kız arkadaşı.
  • Paul Winfield - Walter Wright, Qualen'in ABD Hazinesinden para çalma planını ortaya çıkaran bir ABD Hazine ajanı.
  • Ralph Waite - Korucu Frank, Gabe, Jessie ve Hal için çalışan bir arama-kurtarma pilotu.
  • Max Perlich - Evan, Gabe ve Hal ile arkadaş olan heyecan arayan genç bir adam.
  • Trey Brownell - Brett, Evan'ın aynı zamanda heyecan arayan arkadaşı.
  • Vyto Ruginis - Matheson, havadaki soygunu önleyen gizli bir FBI ajanı.
  • John Finn - Ajan Michaels
  • Bruce McGill - Hazine Temsilcisi
  • Jeff McCarthy - Pilot
  • Wolfgang Güllich - Gabe Walker (dublör)

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin sahnelerinin büyük çoğunluğu İtalya'nın Cortina d'Ampezzo kentindeki Dolomit Dağları'nda çekildi. Örneğin, köprü sahnesi, filmden hemen sonra yeniden inşa edilen Via ferrata VF Ivano Dibona'da, Monte Cristallo'da çekildi. Tırmanışlar çoğunlukla Tofane kayalıklarındaydı ve filmin sonlarına doğru bazı sahnelerde seyirci Tofane, Croda da Lago ve Cortina kasabasını açıkça görebilmektedir; Bunun yeri, funivia Faloria'nın gelişinde, Faloria Dağı'nın tepesindedir. Diğer sahnelerde, Rifugio Dibona'nın üzerindeki sentiero ferrato Astaldi bulunmaktadır. Küçük ev, Fiames'te, helikopter pistinin yakınında, Boite nehrinin kumları üzerine inşa edilmiştir. Bazı çekimler Durango, Colorado'da gerçekleşti.

Cliffhanger, şimdiye kadar gerçekleştirilen en maliyetli hava dublörü için ödenek para miktarı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir. Dublör Simon Crane'e, 4,600 m yükseklikte iki uçak arasında geçtiği havadan transfer sahnesini gerçekleştirmesi için 1 milyon dolar ödendi.[3]

Başlıca tırmanış çiftleri Ron Kauk ve Wolfgang Güllich idi. Güllich 1992'de bir trafik kazasında öldükten sonra Kauk Stallone'un tırmanış dublörü olarak filmde oynadı.[4] Aktörün yükseklik korkusu nedeniyle çoğu tırmanma sahnesinde Stallone için dublörler dolduruldu; Stallone'un elinde, uçurumlardan birinde meydana geldiği bildirilen bir yaralanma, aslında bir ses sahnesinde meydana geldi.

İptal edilen devam filmi ve potansiyel yeniden yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 civarında, TriStar Pictures, Stallone'un karakteri Gabe Walker'ın, Hoover Barajı'nı devralan teröristlere karşı mücadele ettiği The Dam (veya Cliffhanger 2: The Dam) adlı filmin devamını çekmeyi planladı, ancak hiçbir zaman geliştirme aşamasının ötesine geçmedi. 2008'de bir kez daha bu devam filmi için planlar yapıldı ve Stallone bile ilgilendi ama proje iptal edildi.[5]

Mayıs 2009'da StudioCanal'ın Cliffhanger'ın yeniden yapımını denetleyeceği açıklandı. Neal H. Moritz'in yapımcılığını üstlenmesi gerekiyordu ve çekimler 2010'da başlayacaktı.[6] Mayıs 2014'te filmin senaryosunu Joe Gazzam yazacaktı.[7]

2015'te resmi Instagram'da Stallone, Cliffhanger'ın devamını çekmeyi çok istediğini belirtti.[8] 2019'da, Sascha Penn tarafından yazılan ve Ana Lily Amirpour ve Jason Momoa tarafından yönetilecek, kamera hücresi görüşmelerinde kadın önlü bir 'Cliffhanger' yeniden başlatıldığı duyuruldu.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Cliffhanger". Box Office Mojo. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2016. 
  2. ^ "Cliffhanger". AllMovie. 28 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2021. 
  3. ^ Janela, Mike (17 Ekim 2013). "Stallone vs. Schwarzenegger: Who wins the Escape Plan tale of the tape?". Guinness Book of World Records. 17 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2016. 
  4. ^ Stall, Bill (2 Haziran 1993). "Making a Movie Out of a Mountain : Climbers Give High Marks to 'Cliffhanger's' Realistic High-Altitude Action Sequences". Los Angeles Times. 4 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2022. 
  5. ^ "Sylvester Stallone to Star in Cliffhanger 2: The Dam? – /Film". Slashfilm.com. 16 Şubat 2008. 21 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  6. ^ "StudioCanal remounts 'Cliff' - Entertainment News, Cannes News, Media". Variety. 13 Mayıs 2009. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009. 
  7. ^ "Climb Toward 'Cliffhanger' Reboot Moving Forward; Joe Gazzam Set To Write". deadline.com. 30 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  8. ^ "Sylvester Stallone teases 'Cliffhanger' sequel (Photo)". FanSided. 31 Mayıs 2015. 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2018. 
  9. ^ Wiseman, Andreas (8 Mayıs 2019). "Hang On, Cannes! Neal Moritz's Female-Fronted 'Cliffhanger' reboot Climbs With Rocket Science, CAA". Deadline Hollywood. 8 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]