Christopher Wood

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Christopher Wood
DoğumJohn Christopher Wood
7 Nisan 1901(1901-04-07)
Knowsley, Liverpool, İngiltere
Ölüm21 Ağustos 1930 (29 yaşında)
Salisbury, Wiltshire, İngiltere
Defin yeriAll Saints, South Street, Broadchalke, Wiltshire, SP5 5DH
Milliyetİngiliz
EğitimLiverpool University, Académie Julian
MeslekRessam

John Christopher "Kit" Wood (7 Nisan 1901 – 21 Ağustos 1930) İngiliz Ressam.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher Wood, Knowsley'de Doktor Lucius ve Clare Wood'un çocuğu olarak dünyaya geldi. Wiltshire'daki Marlborough Koleji'nde eğitim gördü, ardından sanatsal bir kariyere başlamadan önce Liverpool Üniversitesi'nde tıp ve mimarlık eğitimi gördü.[1]

Christopher Wood

Liverpool Üniversitesi'nde, onu ressam olmaya teşvik eden Augustus John ile tanıştı. Fransız koleksiyoncu Alphonse Kahn, Wood'u 1920'de Paris'e davet etti.1921'den itibaren Paris'teki Académie Julian'da ressam olarak çalışmaya başladı ve burada Picasso, Jean Cocteau, Georges Auric ve Diaghilev ile tanıştı. 1926'da Constant Lambert'in Djagilev'in Rus Baleleri tarafından üretilen Romeo ve Juliet balesinin senografisini tasarlaması için görevlendirildi. Aynı yıl Londra Grubu ve Yedi ve Beş Cemiyeti'ne üye oldu; ayrıca 1926'da, kariyerinin ilk aşamasında kendisine yardım eden ve destekleyen Ben ve Winifred Nicholson ile tanıştı. 1927'de Nicholsons, Beaux Arts Gallery'de Wood ile birlikte çalışmalarını sergilerken, ertesi yıl üçü açık havada resim yapmak için Cumberland ve Cornwall'a gitti. 1929 ve 1930'da sanatçı, İngiltere'de yapılmış, bazıları Nisan 1929'da Londra'daki Tooth's Gallery'deki bir sergide sergilenen değerli deniz resimleri yarattı; Bu vesileyle, Wood'un bir eseri, sanatçının en önemli hayranlarından ve patronlarından biri haline gelen Lucy Wetheim tarafından satın alındı.

Özel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher "Kit" Wood biseksüeldi.[2] 1921'de başlayan ilk büyük ilişkisi, sanatçıdan on dört yaş büyük, evli bir Şilili diplomat olan José Antonio Gandarillas Huici ile oldu. Gandarillas'ın medeni durumuna ve Wood'un kadın ve erkeklerle sayısız "ilişkisine" rağmen, ilişkileri bir ömür boyu sürecekti.

Christopher Wood, Otoportre

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Christopher Wood'un 1930'da yaptığı Zebra and Parachute (1930) isimli tablosu Paris'te ürettiği son sanat eseridir. Bu resimden hemen önce yaptığı Tiger and Arc De Triomphe adlı tabloda olduğu gibi bu eserde de insan yapımı binaların arasında bu çevreyle bağdaştırılamayacak bir hayvan resmetmiştir. 21 Ağustos'ta Salisbury'deki The County Hotel'de öğle yemeği için annesi ve kız kardeşiyle buluşmak ve onlara son resimlerinden bir seçki göstermek için gitti. Vedalaştıktan sonra Salisbury tren istasyonunda bir trenin altına atladı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Broad Chalke, A History of a South Wiltshire Village, its Land & People Over 2,000 years. By 'The People of the Village', 1999
  2. ^ Hoare, Philip (1998), Noel Coward: A Biography, University of Chicago Press, s. 73, ISBN 0-226-34512-2