Christoph Gluck operaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Alman bestecisi Christoph Willibald Gluck (d. Erasbach, 2 Temmuz 1714 – ö. Viyana, 15 Kasım 1787) tarafından hazırlanan tüm opera eserlerinin listesi:

Adı Janrı Perde sayısı Libretto Prömiyer tarihi Prömiyerin yapıldığı
şehir ve Salon
Artaserse[1] dramma per musica 3 perde Metastasio 26 Aralık 1741 Milano,
Teatro Regio Ducal
Demetrio (Cleonice)[2] dramma per musica 3 perde Metastasio 2 Mayıs 1742 Venedik,
Santa Samuele
Demofoonte[3] dramma per musica 3 perde Metastasio 6 Ocak 1743 Milan,
Teatro Regio Ducal
Il Tigrane[4] dramma per musica 3 perde Carlo Goldoni,
Kaynak: Francesco Silvani La virtù trionfante dell’amore
26 Eylül 1743 Crema
La Sofonisba dramma per musica[5] 3 perde Metastasio 18 Ocak 1744 Milano, Regio Ducal
Ipermestra dramma per musica 3 perde Metastasio 21 Kasım 1744 Venedik, Teatro San Giovanni Grisostomo
Poro[6] dramma per musica 3 perde Metastasio 26 Aralık 1744 Torino, Teatro Regio di Torino
Ippolito[7] dramma per musica 3 perde G.G. Corio 31 Ocak 1745 Milano, Regio Ducal
La caduta de' giganti[8] dramma per musica 2 perde Francesco Vanneschi ? 7 Ocak 1746 Londra, King's Theatre
Artamene[9] dramma per musica 3 perde Francesco Vanneschi ?,
B. Vitturi
4 Mart 1746 Londra, King's Theatre
Le nozze d'Ercole e d'Ebe dramma per musica 2 perde   29 Haziran 1747 Dresden, Pillnitz Satosu
La Semiramide riconosciuta dramma per musica 3 perde Metastasio 14 Mayıs 1748 Viyana, Burgtheater
La contesa de' numi festa teatrale 2 perde Metastasio 9 Nisan 1749 Kunsthal Charlottenborg, Copenhag
Ezio (1. verziyon) dramma per musica 3 perde Metastasio Karnaval, 1750 Prag
Issipile[10] dramma per musica 3 perde Metastasio Karnaval, 1752 Prag
La clemenza di Tito
Titus'un merhameti
dramma per musica 3 perde Metastasio 4 Kasım 1752 Napoli, Teatro di San Carlo
Le cinesi azione teatrale 1 perde Metastasio 24 Eylül 1754 Viyana, Schlosshof
La danza componimento pastorale 1 perde Metastasio 5 Mayıs 1755 Laxenburg
L'innocenza giustificata festa teatrale 1 perde Giacomo Durazzo,
Kaynak: Metastasio
8 Aralık 1755 Viyana, Burgtheater
Antigono dramma per musica 3 perde Metastasio 9 Şubat 1756 Roma, Teatro Argentina
Il re pastore dramma per musica 3 perde Metastasio 8 Aralık 1756 Viyana, Burgtheater
La fausse esclave (revizyondan sonra La vestale) opéra comique 1 perde Kaynak: Louis Anseaume ve Pierre Augustin Lefèvre de Marcouville, La fausse aventurière 8 Ocak 1758 Vienna, Burgtheater
L'île de Merlin veya Le monde renversé opéra comique 1 perde Louis Anseaume,
Kaynak: Alain René Lesage ve D’Orneval Le monde renversé
3 Ekim 1758 Viyana, Schönbrunn Sarayi
Cythère assiégée (1. veriyon) opéra comique 1 perde Charles Simon Favart,
Kaynak: Favart and Barthélemy-Christophe Fagou's Le puvoir de l’amour ou Le siegè de Cythère
Yeni Yıl 1759 Vienna, Burgtheater
Le diable à quatre@ veya La double métamorphose opéra comique 3 perde Michel Jean Sedaine ve Pierre Baurans,
Kaynak: Charles Coffey The Devil to Pay
28 Mayıs 1759 Laxenburg
L'arbre enchanté veya Le tuteur dupé (1. verziyon) opéra comique 1 perde Pierre-Louis Moline,
Kaynak:Jean-Joseph Vadé, Le poirier
1759 Vienna, Schönbrunn
L'ivrogne corrigé opéra comique 2 perde Louis Anseaume ve Jean-Baptiste Lourdet de Santerre Nisan 1760 Viyana, Burgtheater
Tetide serenata 2 perde Giovanni Ambrogio Migliavacca 10 Ekim 1760 Viyana, Hofburg Impatorluk Sarayi
Le cadi dupé opéra comique 1 perde Kaynak: Jean-Baptiste Lourdier 8 Aralık 1761 Viyana, Burgtheater
Orfeo ve Euridice azione teatrale 3 perde Ranieri de' Calzabigi 5 Ekim 1762 Viyana, Burgtheater
Il trionfo di Clelia dramma per musica 3 perde Metastasio 14 Mayıs 1763 Bologna, Teatro Comunale]]
Ezio (2, verziyon) dramma per musica 3 perde Metastasio 26 Aralık 1763 Viyana, Burgtheater
La rencontre imprévue opéra comique 3 perde Louis Hurtaut Dancourt,
Kaynak: Alain René Lesage ve D’Orneval's Les pèlerins de la Mecque
7 Ocak 1764 Viyana, Burgtheater
Il Parnaso confuso serenata 1 perde Metastasio 24 Ocak 1765 Viyana, Schönbrunn
Telemaco, ossia L'isola di Circe dramma per musica 3 perde Marco Coltellini,
Kaynak Carlo Sigismondo Capece
30 Ocak 1765 Viyana, Burgtheater
La corona azione teatrale 1 perde Metastasio Temsili 4 Ekim 1765de planlandi oynanmadi. Prömiyeri 13 Kasim 1987 Vienna, Schönbrunn (1987)
Il prologo[11] Prolog Lorenzo Ottavio del Rosso 22 Şubat 1767 Floransa, Teatro della Pergola
Alceste (Italyanca) Trajedi 3 perde Calzabigi,
Kaynak: Euripides
26 Aralık 1767 Viyana, Burgtheater
Le feste d'Apollo   Prolog ve 3 perde Gastone Rezzonico, Giuseppe Maria Pagnini, Giuseppe Pezzana, ve Calzabigi 24 Ağustos 1769 Parma, Corte
Paride ed Elena Dramma per musica 5 perde Calzabigi 3 Kasım 1770 Viyana, Burgtheater
Iphigénie Aulide'de[12] Trajedi 3 perde François Gand-Leblanc du Roullet,
Jean Racine
19 Nisan 1774 Paris, Palais Royale, Opéra
Orphée et Euridice (Fransizca)[13] Trajedi-opera 3 perde Pierre Louis Moline, Kaynak: Ranieri de’ Calzabigi 2 Agustos 1774 Paris, Opéra
L’arbre enchanté veya Le tuteur dupé (2. verziyon)     Pierre Louis Moline,
Kaynak: Jean-Joseph Vadé
27 Şubat 1775 Versay Sarayi
Cythère assiégée (2. verziyon) Opera-bale 3 perde Charles Simon Favart 1 Ağustos 1775 Paris, Opéra  
Alceste (Fransizca)[14] Trajédi 3 perde François Gand-Leblanc du Roullet,
Kaynak: Ranieri de’ Calzabigi
23 Nisan 1776 Paris, Opera
Armide[15] Heroik-dram 5 perde Philippe Quinault,
Torquato Tasso, La Gerusalemme liberata
23 Eylül 1777 Paris, Opera
İphigenia Tauris'te Trajedi 4 perde Nicolas François Guillard ve François Gand-Leblanc du Roullet,
Kaynak: Claude Guimond de La Touche
18 Mayıs 1779 Paris, Opera
Echo ve Narcisse[16] Lirik dram Prolog ve 3 perde Louis Thédore Baron de Tschudi,
Kaynak: Ovidus Metamorfozlar
1. verziyon: 24 Eylül 1779,
2. verziyon: 8 Ağustos 1780
Paris, Opéra|
İphigenia auf Tauris, Almanca     Johann Baptist von Alxinger ve Gluck,
Kaynak: Nicolas François Guillard
23 Ekim 1781 Viyana, Burgtheater

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ancak iki arya için nota mevcut
  2. ^ Ancak sekiz arya için nota mevcut
  3. ^ Sinfonia, resitatif ve bir arya kayip
  4. ^ 11 arya ve bir ikili mevcut
  5. ^ 10 arya ve 1 ikili elde mevcut
  6. ^ Sinfonia, 4 arya ve 1 ikili elimizde mevcut
  7. ^ 6 arya ve 1 ikili elde mevcut
  8. ^ 5 arya ve 1 ikili elde mevcut
  9. ^ 6 arya elde mevcut
  10. ^ 3 arya elimizde bulunmakta.
  11. ^ "Traetta" tarafindan hazirlanmis bir operanin basinda bulanan giris muzigi
  12. ^ Partisyon notaları]
  13. ^ [http://www.library.unt.edu/music/assets/vrbr/Orphee1783.pdf Partisyon notaları
  14. ^ Partisyon notaları
  15. ^ Partisyon notaları
  16. ^ Partisyon notaları

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]