Christian Rätsch

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Christian Rätsch

Christian Rätsch (20 Nisan 1957, Hamburg - 17 Eylül 2022), daha çok Şaman kültürü üzerine yaptığı çalışmaları ile tanınan Alman bilim insanı.

Uyuşturucu hakkında düşünceleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Şaman kültürlerinin uyuşturucu maddeleri bilinç ve farkındalığı arttırma (Bewusstseinerweiterung) yönünde kullandığını öne sürmüş ve bu nedenle tüm çalışmalarını insanda uyuşturucu etkisi yaratan otlar ve bitkiler üzerine gerçekleştirmiştir. En büyük çalışması olan "enzyklopädie der psychoaktiven pflanzen" (Psikoaktif Bitkiler Ansiklopedisi) uyuşturucuların hazırlanması yönünde bir el kitabı gibidir ve bu yönüyle eleştirilmiştir.

Kitabı hakkında "ben okuyucuya bilgileri veriyorum, o isterse bundan kendisi sorumlu olarak bu maddelerle istediğini yapabilir" demiştir.[1] Uyuşturucunun yasallaşması gerektiğini savunmuş ve bunun için 3 temel gerekçe sunmuştur. Bunlardan birincisi Şaman kültürlerinde olduğu gibi uyuşturucunun farkındalığı arttırdığına inanmasıdır. Ona göre uyuşturucu tüketimi insan yaşamının önemli bir parçasıdır. Vermiş olduğu bir röportajında "Uyuşturucu maddeler sayesinde yaşanan tecrübeler, tıpkı orgazm gibi insan hayatından ayrı düşünülemeyecek, öylesine dolu ve gerçek bir hayata aittir"[1] demiştir. İkinci gerekçesi ise uyuşturucu tüketiminin hukuksal bir hak olduğu fikridir. Devletin uyuşturucuyu yasallaştırması, yasallaştırma sonrası belli sınırlar içinde yeniden kısıtlaması gerektiğini öne sürmüştür. Üçüncü gerekçe sağlıkla ilgilidir. Rätsch uyuşturucunun bilinçsiz tüketildiğini, yanlış dozda alındığı takdirde suyun, kahvenin, kolanın bile insanı öldürebileceğini söylemiştir. Dolayısıyla uyuşturucu ile gelen ölümleri bilinçsizlik ile ilişkilendirmiştir. "Eğer bilinçli bir şekilde tüketilirse uyuşturucu alkolden daha zararlı değildir."[1] Öte yandan karaborsada kimin nasıl hazırladığı belli olmayan ürünler de ölüme sebep olmaktadır. Eğer devlet uyuşturucuyu yasallaştırırsa kimsenin karaborsada satılan güvensiz maddeleri almayacağına, dolayısıyla da bu nedenle gerçekleşen ölümlerin de azalacağına inanmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]