Chianti (bölge)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chianti haritası

İtalya'da Chianti, ayrıca Monti del Chianti ("Chianti Dağları") veya Colline del Chianti ("Chianti Tepeleri") olarak da anılır. Floransa, Siena ve Arezzo illerinde esasen tepeler ve dağlardan oluşan Toskana'nın dağlık bir bölgesidir. Chianti'de üretilen ve bu bölgeden adını alan şarapla tanınır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Poggio Amorelli, Chianti bölgesinin tipik bir şaraphanesi.

Chianti toprakları başlangıçta on üçüncü yüzyılda Gaiole in Chianti, Radda in Chianti ve Castellina in Chianti belediyeleri tarafından sınırlandırıldı ve böylece "Chianti Ligi" (Lega di Chianti)) olarak tanımlandı.

Cosimo III de' Medici, Toskana Büyük Dükü, 1716'da, dünyada bir şarap üretim alanını tanımlayan ilk yasal belge olan Chianti bölgesinin sınırlarını resmen tanıdığı bir ferman çıkarmaya bile karar verdi.[1][2]

Chianti köyleri genellikle Romanesk kiliseler ve müstahkem Orta Çağ kaleleri, Siena ve Floransa arasındaki eski savaşların işaretleri veya Siena'nın kuzeyinde, Floransa'ya giden antik Via Cassia üzerinde müstahkem bir köy olan Monteriggioni ile karakterize edilir.[1][2]

1932'de şarap tanımı, DOCG olan Chianti Classico için üretim sınırlarını belirledi (İtalyan yönetmeliklerine tabi olan İtalyanca "Denominazione di Origine Controllata e Garantita").[1][2]

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu bölgenin kökeninde daha önce bahsedilen şehirlere ek olarak, Greve in Chianti şehri, resmi bir atama olmasa da doğrudan kendi adıyla veya Impruneta in Chianti adını iddia eden Impruneta olarak kökten bağlantısını ifade eder.

Tarım[değiştir | kaynağı değiştir]

Toskana'nın tüm kırsal bölgeleri gibi, monokültür yoktur ve bağlar, zeytin ağaçları, tahıllar ve patates vardır.

Silvikültür[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağı tepelerde meşe ormanları, yüksek tepelerde kestane ve holm meşe işletmeciliği vardır. Her yerde selviler vardır.

Bağcılık[değiştir | kaynağı değiştir]

Chianti şarabının adı, kesinlikle Floransa, Siena, Arezzo, Pistoia, Pisa ve Prato eyaletlerinde bulunan bir bölgeyi ifade eder.

Adlarında açık referans bulunan bölgedeki şehirler:

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Nesto, Bill; Di Savino, Frances (2016). Chianti Classico: The Search for Tuscany's Noblest Wine. University of California Press. 
  2. ^ a b c Flower, Raymond (2012) [1978]. Chianti: The Land, the People and the Wine. Garrett County Press.