Chetan Maini

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chetan Maini
Doğum11 Mart 1970 (54 yaşında)
Bangalore, Hindistan
MilliyetIndian
Mezun olduğu okul(lar)Michigan Üniversitesi
Tanınma nedeniReva Electric Car Company kurucusu

SUN Mobility'nin kurucu ortağı ve başkan yardımcısı Chetan Maini elektrikli otomobil endüstrisinde Hint bir iş adamıdır. En çok Hindistan'ın ilk elektrikli otomobili REVA'yı<sup id="mwCw">[5]</sup> ve danışman olarak görev yaptığı şimdi Mahindra Electric Mobility Limited olan Reva Electric Car Company Ltd'nin Kurucusu olarak bilinir.<sup id="mwDQ">[1]</sup> Virya Mobility 5.0 ve SUN New Energy Systems'in ortak girişimi olan SUN Mobility toplu elektrikli araç kullanımını hızlandırmak için şarj noktası ve hizmet sağlayıcısı olmayı hedefler. Chetan, Maini Group'un yöneticisi ve Virya Mobility 5.0'ın kurucu ortağıdır. Kendisi aynı zamanda bir yatırımcı ve birkaç temiz teknoloji girişiminin yönetim kurulunda yer alır[15].

Temmuz 2013'ten Nisan 2015'e kadar Chetan 1994'te Reva Elektrikli Araba Şirketi olarak kurduğu Mahindra Reva'da<sup id="mwFA">[3]</sup> İcra Kurulu Başkanı, Teknoloji ve Strateji Başkanı<sup id="mwEg">[2]</sup> ve Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Liderliğinde 24 ülkede 4000 araç satan şirket, Fast Company dergisi tarafından dünyanın en yenilikçi 50 şirketinden biri olarak gösterildi.[1] Chetan elektrikli araç teknolojilerinde akü ve enerji yönetimi sistemlerinde 40'ın üzerinde patente sahiptir. 20 yıl boyunca Chetan Hindistan'da altı elektrikli, güneş enerjili ve hibrit elektrikli otomobil geliştirdi.<sup id="mwGQ">[4]</sup>

2009 yılında Business Week dergisi onu Hindistan'ın "En Etkili 50 Kişisi" arasında ilan etti.<sup id="mwHg">[4]</sup> 2014 yılında Top Gear India için "Yılın Adamı" seçildi[2] ve Londra'da The Economist tarafından Enerji ve Çevre alanında Yenilik ödülü aldı.<sup id="mwJA">[2]</sup>

Hayatın erken dönemi ve eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Chetan 11 Mart 1970'te Hindistan'ın Bangalore kentinde doğdu. Sudarshan K Maini ve Reva'nın oğludur. Babası Hindistan'ın ilk elektrikli arabası REVA'nın üreticisi olan Maini sanayi grubunun kurucusudur.<sup id="mwKA">[6]</sup> Çocukken Chetan parçalara ayırır ve araba üretirdi. Stanford'dan hibrit elektrik teknolojisi alanında yüksek lisans derecesi aldı. Michigan Üniversitesi'nde lisans öğrencisiyken güneş enerjili araba projesine ve ardından güneş enerjili araba yarışına katıldı. Ekibi ABD'de bir güneş enerjisi arabası yaptı ve yarıştı ve her zaman olduğu gibi ilk sırada yer aldı. O yılın ilerleyen günlerinde 1990'da General Motors takıma sponsor oldukları Avustralya'daki World Solar Challenge'da üçüncü oldular. "Sunrunner" adlı araçları birçok büyük Amerikan otomobil şirketini yendi.

Chetan Maini, yarış pilotları Arjun ve Kush Maini'nin amcasıdır.[3] Arjun Maini, Amerikan Formula 1 takımı Haas için bir geliştirme pilotudur. FIA Formula 2 şampiyonasında yarışıyor.

Eğitim:

Chetan 1992 yılında Michigan Üniversitesi'nde makine mühendisliği (BSME) alanında lisans derecesi aldıktan sonra Stanford Üniversitesi'nde makine mühendisliği alanında yüksek lisansını 1993 yılında tamamladı.<sup id="mwOA">[4]</sup>

Patentleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Chetan elektrikli araç teknolojilerinde pil ve enerji yönetimi sistemlerinde 40'ın üzerinde patent başvurusunda bulundu/aldı. Bunlardan birkaçı aşağıda listelenmiştir:

  • Radyo Frekansı Akü Yönetimi
  • Bir Güç Paketi Sistemi ve İçerisinde Sağlanan Bir Havalandırma Sistemi
  • Geleneksel Olmayan Enerji Kaynakları Kullanan Elektrikli Araçlarda Pil Şarj Etmek İçin Bir Sistem ve Yöntem
  • Bir Aracın Boşluğuna Olan Mesafeyi Belirlemek İçin Bir Sistem ve Yöntem
  • Elektrikli araçlar için kilitlenmeyi önleyici frenleme
  • Depolanan Enerji Sistemlerinde Yedek Enerjinin Belirlenmesi ve Kullanılması

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerigon (1994-1999):

Chetan Amerigon'da program yöneticisi olarak çalıştı, ABD ve küresel pazarlar için birkaç yeni EV teknolojisi yarattı ve ayrıca gelişmekte olan ülkeler için uygun fiyatlı bir elektrikli otomobil olan Reva projesini başlattı. Ayrıca ekibin ilk prototipi kavramsallaştırmasına, tasarlamasına ve yapılmasına öncülük etti.[13]

Maini Group (1999-günümüze kadar):

Chetan şu anda Maini Group'un Direktörüdür. Mühendislik bileşenleri, malzeme taşıma, depolama ve lojistik, havacılık ve elektrikli araçlar ile ilgilenmektedir. Bu, Hindistan'da elektrikli araçlar tasarlayan ve üreten ilk şirket olmasına yol açtı. Maini Group Hindistan'da üretim üssü bulunmasına rağmen 25'ten fazla ülkeye yayılmış ve cirosunun % 75'inden fazlası 200'den fazla uluslararası müşteriye ihraç edilen depolama ve pazarlama ağlarına sahiptir (http://www.mainigroup.com/beginning.html .

Reva Elektrikli Araba Şirketi (1994-2010):

Chetan Hindistan'ın Bengaluru kentinde ülkenin ilk elektrikli arabasını yapmak için bir ekibi kurup yönetti. Reva verimli mühendisliğe önemli bir atılımla aracı 2 yıl gibi rekor sürede piyasaya sürdü. Reva piyasaya çıktığında dünyanın en uygun fiyatlı şehir elektrikli otomobili oldu. 2004'te işi G-Wiz'in himayesi altında satıldığı Londra'ya genişletti. 24 ülkede büyümek ve büyümeyi hedefleyen Chetan küresel yatırımcıları bünyesine kattı.

Mahindra Reva Elektrikli Araçlar Pvt Ltd (2010-2015):

Kurucu ve Teknoloji ve Strateji Başkanı olarak (2010- Haziran 2013):

Reva Mahindra Group ile el ele verdikten sonra, Chetan'ın Teknoloji ve Strateji Şefi olarak çalıştığı Mahindra Reva kuruldu. 3 yıl boyunca yeni IP teknolojiler oluşturmaya odaklandı ve gelişmiş enerji yönetimi sistemleri, telematik, uzaktan teşhis, hızlı şarj, sun2 araba vb. gibi kilit alanlarda 30'dan fazla patent başvurusunda bulundu. 2013 yılında piyasaya sürülen yeni nesil e2o aracının geliştirilmesine öncülük etti ve yılda 30.000 adet üretim kapasitesine sahip dünya standartlarında platin dereceli yeşil bir tesis yaptı.

Kurucu ve CEO olarak çalışmaları (Temmuz 2013 - Nisan 2015):

Temmuz 2013'te Chetan Mahindra Reva Electric Vehicles Pvt Ltd.'de CEO oldu. CEO olarak görev yaptığı süre boyunca menzili ve performansı artıran yükseltilmiş e2o elektrikli arabayı piyasaya sürdü. Chetan, satışları artırmak için, kullandıkça ödediğiniz 'enerji modeli' de dahil olmak üzere birkaç yeni girişim başlattı - elektrikli arabaları deneyimlemenin yeni bir yolu ve gelişmiş bir şarj ağı. Marka ve teknolojiyi oluşturmaya güçlü bir şekilde odaklanarak, yeni nesil Halo elektrikli otomobilini 2014 Delhi otomobil fuarında sergiledi ve Mahindra'nın Formula Elektrikli Yarış Serisine girişini destekledi. Chetan Avrupa ve Hindistan pazarları için ürün geliştirmeye devam etti ve ayrıca e-Verito (yolcu sedanı) dahil olmak üzere Mahindra için yeni nesil elektrikli dönüşüm platformları geliştirdi ve Agra'da e-Maximmo elektrikli 8 koltuklu araçların prototipini başlattı.

Lityum Kent Teknolojileri (2016-günümüze kadar):

Chetan Maini Hindistan'da paylaşılan elektrikle çalışan mobilite için altyapı ve hizmet ortamı oluşturmaya yönelik bir girişim olan Lithium Urban Technologies'in yöneticisi ve ortak destekleyicisidir[16]. Elektrikli Araçlar (EV'ler) filosu ve ilgili şarj altyapısı ile Hindistan'ın ilk sıfır emisyonlu taşıma hizmetidir.[kaynak belirtilmeli]

Virya Mobility 5.0 (Şubat 2017 - günümüze kadar)

Chetan Maini kardeşlerin sahibi olduğu Virya Mobility 5.0 (Virya) ortağıdır. Elektrikli araç teknolojilerine, şarj altyapısına ve hizmet ekosistemine yatırım yapmaya ve geliştirmeye odaklanmaktadır. Virya alternatif enerji, aktarma organları, enerji depolama teknolojileri ve bunların etrafındaki iş modellerinde sayısız olasılık araştırıyor.

SUN Mobility Pvt Ltd: (Nisan 2017 - günümüze kadar)

Chetan şu anda Virya Mobility 5.0 ve SUN New Energy Systems arasında 50:50 ortak girişimi olan SUN Mobility'nin Başkan Yardımcısı ve Kurucu Ortağıdır. Ortak girişim, toplu elektrikli araç kullanımını hızlandırmak için evrensel enerji altyapısı ve hizmetlerinin lider sağlayıcısı olmayı hedefliyor. Kuruluş benzersiz bir akıllı bir hızlı değişim pil istasyonları ağı etrafında inşa edilmiş açık mimari ekosistemidir. Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji ile çalışan bu istasyonlar, elektrikli araçlara geleneksel yakıt pompalarından daha düşük maliyet ve daha hızlı yakıt ikmali yapacaktır. Temmuz 2017'de organizasyon Ashok Leyland ile elektrikli otobüsler inşa etmek için stratejik bir ittifak yaptığını duyurdu.

Onur ve Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2002'de YEO Thomas Alva Edison Girişimcilik ve Yenilik Ödülü.<sup id="mwag">[8]</sup>
  • Enstitülerin Indira grubundan ödül amaçlarına ulaşmasını Indira süper Pune.<sup id="mwbg">[9]</sup>
  • RECC liderliği için Monte Carlo Sürdürülebilir Hareketlilik Ödülü 2005.<sup id="mwcQ">[10]</sup>
  • Chetan, All India Management Association Managing India Awards 2010'da Yılın Girişimcisi seçildi.<sup id="mwdA">[4]</sup>
  • Ekonomist Yenilikçi Enerji ve Çevre Ödülü 2011'de Londra'daki Bilim Müzesi'nde düzenlenen bir törende aldı<sup id="mweA">[2]</sup>
  • 2011'de CNBC TV 18 tarafından Hint İş İkonu Ödülü verildi.<sup id="mwew">[4]</sup>
  • Car Wale tarafından 2017'de "Hint Otomobillerinin Çehresini Değiştiren En İyi Yedi Hint" den biri[12]

Sahip Olunan Pozisyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Ulusal Elektrik Hareketliliği Misyonu (Hindistan Hükümeti) - Yönetim Kurulu Üyesi (2012-günümüz)
  • Genç Küresel Lider - Dünya Ekonomik Forumu (2011-günümüz)
  • Girişimci Organizasyonu (2001-günümüz)
  • Dünya Ekonomik Forumu - Kişisel Hareketlilik için Küresel Gündem Konseyi - Başkan (2012-2013)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [14]
  2. ^ "Chetan Maini: Man of the Year". Top Gear India. 7 Mart 2014. 5 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Formula 1: How Arjun Maini went from talented rookie to Haas F1 Team's development driver - Firstpost". www.firstpost.com. 15 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2018.