Chesterfield Adaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Chesterfield Adaları (sol üst)

Chesterfield Adaları (Fransızca îles Chesterfield), Büyük Okyanus'ta Melanezya ada öbeği içerisinde yer alan Yeni Kaledonya'ya bağlı bir mercan adası. Yeni Kaledonya'nın ana adasının kuzeybatısında yer almaktadır. Takımadalar 120   km uzunluğunda ve 70   km genişliğinde olup, 11 ıssız adacık ve birçok resiften oluşmaktadır. Adaların arsa alanı 10  km²'den daha az bir konumdadır.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Resif kompleksi, 1790'larda Mercan Denizi'nden geçen Matthew Bowes Alt'ın komutasındaki balina gemisi Chesterfield adını almıştır.[1]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bazen Chesterfield Resifleri veya Chesterfield Grubu olarak da anılan Chesterfield Adaları, ıssız bir mercan kumu denemesi için en önemlisidir. Bazıları rüzgârla değişebilir ve bazıları çim, sürünen ve alçak ağaçların büyümesiyle stabilize olurlar. Mercanlar, Güney Mercan Denizi'ndeki 158 - 160˚E arasında, Avustralya ve Yeni Kaledonya arasında, 19˚ ile 22˚S arasında uzanmaktadır. Chesterfield Resifleri şimdi Yeni Kaledonya bölgesinin bir parçası iken, batıdaki diğer adalar Avustralya Mercan Denizi Adaları Bölgesinin bir parçasıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "www.gutenberg.org". 6 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Kasım 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]