Charpai

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Geleneksel Hint charpai. Yakın uçta, ön örgüsünü yeniden gerdirmek için bağcık.
Birçok charpai modelinden biri

Charpai,[1] Charpaya, Charpoy, Khat veya Manji (Hintçe : चारपाई, Bengalce : চারপায়া, Urduca : چارپائی, Saraiki, Punjabi; char "dört" + paya "ayaklı"), Güney Asya'da kullanılan geleneksel bir dokuma türü yataktır. Afganistan, Pakistan, Kuzey ve Orta Hindistan, Bihar ve Myanmar'da bölgesel olarak farklılıklar bulunur.[2] Ayrıca khaat, khatia veya manji ve Pencap'ta manjaa olarak da bilinmektedir.

Charpai, yapımı kolay olan basit bir tasarıma sahiptir. Geleneksel olarak ahşap bir çerçeveden ve doğal lifli halatlardan yapılmıştır. Modern charpai'lerde ise metal çerçeveler ve plastik bantlar kullanılabilmektedir. Çerçeve, dört yatay elemanla birbirine bağlanan dört güçlü dikey direkdir. Tasarım, konstrüksiyonun kendiliğinden düzleşmesini sağlar. Dokuma maddesi olarak pamuk, hurma yaprakları ve diğer doğal lifler kullanılabilir.

Geleneksel tasarımın pek çok farklı yorumu vardır ve zanaatkarlar yıllar içinde dokuma desenleri ve kullanılan malzemelerle yeni tasarımlar ortaya çıkartmıştır. Dokuma birçok şekilde yapılır. Bir ucu kısa dokunmuş ve germe ayarlamaları için (kullandıkça eskidikçe yatağın sarkmasını kontrol etmeye yardımcı olan) uç parçaya bağlanan çapraz çapraz (eğimli) dokuma bunlara örnektir..

Çoğunlukla sıcak bölgelerde kullanılır. Soğuk bölgelerde, benzer bir halat yatağının tepesi (yalıtkan bir palliasse, saman, saman veya kuş tüyü ile doldurulmuş) ve muhtemelen perdelerle asılır.[3][4][5]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Halat yatağı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Susan Corinne Jamart (1978). Charpai: Indian Cot Filling, a Visual and Technical Documentation. University of California, Berkeley. 
  2. ^ "The Charpai Project asks you to take a seat for a ringside view of history". 26 Aralık 2018. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 
  3. ^ Graves, Jean, (Ed.) (18 Ocak 2018). "Sleep Tight, Don't Let the Bed Bugs Bite – A Myth Debunked". libraries.indiana.edu (İngilizce). 15 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Colonial Sense: How-To Guides: Interior: Bed Roping". colonialsense.com. 4 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The Stamford Historical Society, A virtual tour through the Hoyt-Barnum House". www.stamfordhistory.org. 29 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi.