Chucky

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Charles Lee Ray sayfasından yönlendirildi)
Chucky
Çocuk Oyunu karakteri
İlk görünümÇocuk Oyunu
Son görünümChild's Play
CanlandıranBrad Dourif
SeslendirenBrad Dourif
Bilgileri
TürOyuncak
CinsiyetErkek
Evlilik(ler)Tiffany Valentine
ÇocuklarGlen/Glenda

Chucky ya da Charles Lee Ray, Çocuk Oyunu serisinin kurgusal baş karakteridir. Chucky insan bedenindeki ruhunu oyuncak bir bebeğe aktarmış bir seri katildir. 1999'da Chucky, Chucky'nin Gelini filmiyle En İyi Kötü Karakter MTV Film Ödülüne aday gösterilmiştir.[1]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Çocuk Oyunu (1988)[değiştir | kaynağı değiştir]

Charles Lee Ray, Chicago sokaklarında Mike Norris'ten kaçarken yaralı halde bir oyuncakçıya girer. Mike'ın kurşunuyla vurulan Charles Lee Ray, ölmeden önce kendi ruhunu yanında duran Good-Guy bebeklerinden birine aktarır. Karen Barclay, oğlu Andy'nin doğum günü için çalıştığı iş yerinin arka sokağındaki bir seyyar satıcıdan Charles Lee Ray'in ruhunu taşıyan bir oyuncak bebek satın alır. Bebeği alıp oğlu Andy'e doğum gününde hediye eder. Andy bu bebeği çok sever ve ona Chucky diye hitap etmeye başlar. Chucky 2 günde 2 cinayet işler. 2 cinayette de Andy'nin olay yerinde olmasından dolayı cinayet suçları Andy'nin üzerine kalır ve Andy bir akıl hastanesine sevk edilir. Chucky'nin oyuncak bedeninden insan bedenine dönmesi için Andy'e ihtiyacı vardır. Kendi ruhunu Andy'nin bedenine aktarmak isteyen Chucky, Andy'nin bulunduğu hastaneye gider. Pencereden Chucky'nin geldiğini gören Andy, Chucky'i atlatıp hastaneden kaçar ve evine gider. Andy'nin evine gitmiş olabileceğini düşünen Chucky, Andy'nin evine gider. Eve bacadan içeri giren Chucky, evde Andy'i aramaya başlar. Andy'i bulduktan sonra Chucky, kendi ruhunu onun bedenine aktarmaya çalışır. Mike Norris ve annesi Karen zamanında yetişir ve Andy'i kurtarırlar. Uzun uğraşlar sonucu Karen, Chucky'i şöminede yakar. Chucky buna rağmen ölmez. Mike'ın silahını alan Karen, Chucky'e ateş ederek onu etkisiz hale getirir.

Çocuk Oyunu 2 (1990)[değiştir | kaynağı değiştir]

2 yıl sonra Play Pals oyuncak şirketi Chucky'nin parçalarını birleştirir. Böylelikle Chucky, tekrar hayata döner. Yine amacı Andy'i bulup kendi ruhunu onun bedenine aktarmaktır. Andy'nin yeni adresini öğrenen Chucky, eve gidip Andy'nin bedenini ele geçirmeyi dener ancak yine başaramaz ve tekrar parçalarına ayrılır.

Çocuk Oyunu 3 (1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

8 yıl aradan sonra Chucky, yeni bedeniyle hayata geri döner. Ruhunu bir insan bedenine aktarmak için yine Andy'nin peşindedir. Andy'nin bir askerî okula kaydolduğunu öğrenen Chucky, kendini paketletip askerî okula postalar. Paket Andy'e geldiği halde paketi Andy'nin okul arkadaşı Tyler ele geçirir ve gizli bir yerde açar. Paket açıldığında Chucky, Andy yerine Tyler'ı görünce şaşırır. Daha sonra kendi ruhunu Andy yerine Tyler'ın bedenine aktarmaya karar verir. Olay yerine başkalarının gelmesiyle Chucky'nin işi yarıda kalır. Daha sonra birçok kere Tyler'ın bedenini ele geçirmeye çalışır ancak Andy'nin durumu fark etmesiyle planı sürekli altüst olur. Chucky, Tyler'ı lunaparka kadar kovalar. Lunaparkta Tyler'ı yakalayan Chucky ruhunu Tyler'ın bedenine aktarmayı dener. Ancak Andy'nin yardımıyla Tyler kurtulur. Daha sonra Chucky büyük bir fana düşerek parçalarına ayrılır.

Chucky'nin Gelini (1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

Son yaşanan olaylardan 1 ay sonra Chucky, eski sevgilisi Tiffany tarafından tekrar hayata döndürülür. Tiffany'nin hapsedici ve baskıcı davranışları nedeniyle Tiffany ile anlaşamayan Chucky, onu banyo yaptığı sırada elektrikle öldürmeye karar verir. Tiffany banyo yaptığı sırada ona elektrik veren Chucky, Tiffany'i öldürmek yerine onun ruhunun bir oyuncak geline transfer olmasına neden olur. Tiffany kendi ruhunun bir oyuncağa geçmesine hiç memnun olmamıştır.

Daha sonra Chucky ve Tiffany, Charles Lee Ray'in mezarını bulmak için Jessie ve Jade ile birlikte uzun bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk sırasında da birçok suç işleyerek Jessie ve Jade'in başına birçok dert açarlar. Mezarlığa varlıklarında Tiffany, Chucky ile anlaşamadığı için onu öldürür. Jessie ise Tiffany'i yakarak öldürür. Tiffany ölmeden önce doğum yapar.

Chucky'nin Tohumu (2004)[değiştir | kaynağı değiştir]

6 ay sonra Chucky'nin çocuğu anne-babasının izini bulur ve onları tekrar hayata döndürür. Chucky ve Tiffany çocuğun cinsiyeti konusunda anlaşamazlar. Tiffany çocuğun kız olduğunu savunurken, Chucky erkek olduğunu savunur. Bu yüzden Chucky çocuğa Glen diye hitap ederken, Tiffany ise Glenda diye hitap etmektedir.

Chucky'nin Laneti (2013)[değiştir | kaynağı değiştir]

4 yıl sonra Nica ve annesi Sarah'ın yaşadıkları eve bir posta gelir. Paketin açtıklarında Chucky ile karşılaşırlar. Paketin ne amaçla geldiğini anlayamazlar. O gece Nica, uyandığında annesini evde bıçaklanmış halde bulur. İntihar ettiğini düşünerek yetkilileri arar.

Ertesi gün Nica'nın kardeşi Barb ve ailesi onu ziyarete gelir. Barb'ın kızı Alice, Chucky'i bulur ve onunla oynamaya başlar. Chucky burada da birçok cinayet işler. Geriye sadece Nica kalır. Alice ise gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştur. Chucky, Nica'yı da öldürmek için çok uğraşır ancak bir türlü öldüremez. Gece vakti eve gelen bir polis memuru cinayetleri Nica'nın işlediğini düşünerek onu tutuklar. Hâkim mahkemeye çıkarılan Nica'nın akıl hastanesine sevk edilmesine karar verir. Daha sonra Alice ile ruh transferini gerçekleştirmek ister ancak bu işe yaramaz. 6 ay sonra Chucky'nin sevgilisi Tiffany onu paketleyip Andy'nin evine postalar. Andy eve geldiğine Chucky paketten yavaş yavaş dışarı çıkar. Dışarı çıktığına Andy'nin kafasına silah doğrulttuğunu görür ve Andy, Chucky'i vurur.

Chucky'nin Tarikatı (2017)[değiştir | kaynağı değiştir]

Chucky'nin Tarikatı, Don Mancini tarafından yazılan ve yönetilen 2017 yapımı bir Amerikan doğaüstü slasher filmidir. Child's Play serisinin 2013 yapımı Curse of Chucky'nin ardından yedinci filmi olan filmin başrollerinde Fiona Dourif, Michael Therriault, Adam Hurtig, Alex Vincent, Elisabeth Rosen, Grace Lynn Kung, Marina Stephenson Kerr, Zak Santiago, Ali Tataryn, Jennifer Tilly, Christine Elise ve Brad Dourif yer alıyor. Cult of Chucky'nin yapımına Ocak 2017'de Winnipeg, Manitoba, Kanada'da başlandı ve prömiyeri aynı yıl 24 Ağustos'ta Londra FrightFest Film Festivali'nde yapıldı. Önceki filmde olduğu gibi, Universal Pictures Home Entertainment tarafından Blu-ray, DVD ve VOD aracılığıyla 3 Ekim'de doğrudan videoya yayınlandı.

Andy Barclay dört yıldır orijinal Chucky'nin bedensiz kafasına işkence etmektedir. Bu arada, tekerlekli sandalye kullanan Nica Pierce, ailesinin cinayetleri için Chucky tarafından suçlandıktan sonra bir akıl hastanesine yatırılmıştır. Nica artık cinayetlerden kendisinin sorumlu olduğuna ve Chucky'nin psikozunun bir tezahürü olduğuna inanmaktadır. Nica'nın doktoru Dr. Foley, onu orta güvenlikli bir psikiyatri hastanesine naklettirir.

Grup terapisinde Nica, dissosiyatif kimlik bozukluğu olan Malcolm; öldüğüne inanan Angela; evini yakan Claire ve küçük oğlunu boğarak öldüren Madeleine ile tanışır. Foley, İyi Adam bebeğini içeren bir terapi tekniğini tanıtıyor. Ona bebeği gibi davranan Madeleine dışında hastaların çoğu huzursuzdur. Nica, yeğeni Alice'in yasal vasisi Tiffany Valentine tarafından ziyaret edilir ve Alice'in öldüğünü öğrenince yıkılır. Tiffany, Nica'ya Alice'in hediyesi olduğunu iddia ettiği bir Good Guy bebeği bırakır.

O gece Chucky uyanır ve Nica'nın bileklerini kestiğini görür. Ertesi sabah Nica bileklerine dikiş atıldığını ve Angela'nın öldürüldüğünü görür. "Valentine "ın Chucky'nin kız arkadaşının soyadı olduğunu fark eden Nica, Chucky'nin gerçek olduğu sonucuna varır. Madeleine'in tehlikede olduğundan korkan Nica, Malcolm'a onu uyarmasını söyler. Madeleine hem bebeği hem de Malcolm'u boş bir mezara atar, ancak görevliler tarafından kurtarılırlar. Malcolm kendisinden "Charles" olarak bahsetmeye ve Chucky'ye benzer şekilde davranmaya başlar, bu da Nica'nın onun ele geçirildiğinden şüphelenmesine neden olur. Chucky daha sonra Claire'in başını keserek öldürür.

Andy cinayetleri öğrenir ve Chucky'nin bir şekilde ruhunu aynı anda birden fazla bedene aktarmayı başardığını fark eder. Nica, Foley ile yaptığı özel bir seansta, cinayetlerle ilgili bastırılmış anılarına erişebilmek için hipnotize edilmeyi kabul eder. Nica'ya cinsel tacizde bulunan Foley, Chucky tarafından arkadan vurulur. Foley, Nica'nın kendisine saldıran kişi olduğuna inanmaktadır ancak daha fazla cinsel iyilik için ona şantaj yapmak amacıyla sessiz kalmaya razıdır.

Madeleine, İyi Adam bebeğini bir yastıkla boğarak onu gerçek çocuğunun ölümünün yansımalarıyla yüzleşmeye zorlar. Görevliler Madeleine'i yatıştırmak için bebeği gömerler. Andy bir güvenlik görevlisine saldırarak kendini kuruma teslim eder. Bir hemşire olan Carlos, Foley'e bir paket teslim eder - kısa, traşlı saçları olan bir başka İyi Adam bebeği. Madeleine kendi bebeği tarafından ziyaret edilir ve onu öldürmesine izin verir.

Foley, Nica'ya tekrar saldırmaya çalışır ancak Chucky bebeklerinden biri tarafından bayıltılır. Madeline'in bebeğinin ruhunun Foley'in bebeğinin içinde bölünmesi nedeniyle artık iki bebek hayattadır. Bebeklerden biri kısa saçlı bebeği uyandırır. Chucky'ler, orijinal Chucky'nin internette bir vudu büyüsü bulduğunu ve bu sayede ruhunu birden fazla taşıyıcı bedene ayırarak bir "kült" yarattığını ortaya çıkarır. Alice bir taşıyıcıydı ama öldürüldü. Bebekler daha sonra Carlos'u öldürür. Tiffany geri döner ve dışarıdaki bir güvenlik görevlisini öldürür. Foley'nin Chucky bebeği ruhunu Nica'ya böler ve onun bedenine yeniden yürüme yeteneği verir. Foley'nin daha önce Nica'ya verdiği yüksek topuklu ayakkabıları kullanarak Foley'nin kafasına vurur ve onu öldürür. Hemşire Ashley'i öldüren Malcolm'a rastlar ve kendisinin aslında Chucky olmadığını bildiğini, sadece alternatif bir kişilik olarak "Charles "ı yarattığını itiraf eder. Aniden Madeleine'in Chucky'si tarafından pusuya düşürülür ve öldürülür.

Kısa saçlı Chucky Andy'ye saldırır, ancak Andy onu zapt eder ve bebeğin göğsüne uzanarak gizli bir silah çıkarır ve onu enstitüye kendisinin gönderdiğini açıklar. Bebeği vurur ve kafasına vurarak onu öldürür. Nica ortaya çıkar ve onunla alay eder. Andy ona ateş etmeye çalışır, ancak hiç cephanesi kalmadığını fark eder. Nica Andy'yi hücresine kilitler.

Madeleine'in Chucky'si cansız numarası yapar ve Foley'nin Chucky'si tarafından ele geçirilen Nica kaçar. Tiffany ile dışarıda yeniden bir araya gelir ve Tiffany'nin ruhunun bir kısmını paylaşan, canlı bir Tiffany bebeğiyle birlikte uzaklaşır. Jenerik sonrası bir sahnede, Andy'nin eski üvey kız kardeşi Kyle, orijinal Chucky'nin kopmuş kafasına işkence etmeye devam etmek üzere gönderilmiş olan Andy'nin evine girer.

Çocuk Oyunu (2019)[değiştir | kaynağı değiştir]

Görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Chucky'nin insan formu Charles Lee Ray; beyaz tenli, saçları omzuna gelen, mavi gözlü bir adamdır. Oyuncak formuna girince kırmızı saçlara, çillere ve mavi gözlere sahip olur. O renkli çizgili gömlek, kırmızı ayakkabı ve üzerinde Good Guys yazan mavi bir tulum giyer. İlk 3 filmde ve 6. filmde bu şekilde görünür. Serinin 4. filminde (Chucky'nin Gelini) yüzünde onun meşhur dikiş izleri ve kanlı gözü ortaya çıkar. Serinin 6. filminde (Chucky'nin Laneti) yine normal görünür. Çünkü dikiş izlerini kauçukla örtmüştür. Filmde Barb kauçukları fark edip onları Chucky'nin yüzünden çıkarınca tekrar korkunç yüzü ortaya çıkar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Langshaw, Mark. "'Revenge of Chucky' in the works, says Brad Dourif". Digital Spy. 29 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Eylül 2013. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]