Champ Ferguson

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Samuel "Champ" Ferguson (29 Kasım 1821 - 20 Ekim 1865) Amerikan İç Savaşı sırasında öldürdüğü Birlik Ordusu asker ve Birlik yanlısı siviller nedeniyle kötü şöhrete sahip Konfedere Devletler yanlısı gerilla. Savaşın ardından yakalanmış ve işlediği savaş suçları nedeniyle yargılanmış, hüküm giymiş ve idam edilmiştir.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

On kardeşin en büyüğü olarak 1821 yılında Clinton County, Kentucky'de dünyaya gelir. Genellikle çiftçilerin bulunduğu Tennessee sınırındaki bölgede ailesi de çiftçilikle geçimini sağlamaktaydı. Çiftliklerde çok az sayıda köle bulunuyordu.

Ferguson küçük yaşlarından itibaren şiddete eğilimli olarak tanınıyordu. 1858 yılında bir anlaşmazlık üzerine Floyd ve Alexander Evans kardeşlerle tartışır. Olayın büyümesi üzerine gelen ve Evans ailesinden olan şerif James Reed ve Floyd kendini savunan Ferguson tarafından bıçaklanır. Reed ölüp, Floyd ağır yaralanınca Ferguson çareyi bölgeden kaçmakta bulur ve White County, Tennessee'ye göçer.

İç Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan İç Savaşı patlak verince Ferguson'un bulunduğu Tennessee eyaletinin dağlık doğu bölgesi eyaletin diğer bölgelerinin aksine Birlik yanlısı tutum almıştı. [a]

Eyaletin geri kalan bölgesi ağırlıklı olarak köle sahiplerinden oluştuğu için Konfederasyon yanlısı olmuştur. İki bölge arasındaki ayrım Doğu Tennessee'de cephe savaşının dışında gerilla savaşının sürdüğü bir alan olmuştur. 1862 yılından itibaren Tennessee Birlik Ordusu tarafından işgal edilse de dağlık bölgede Konfederasyon yanlısı silahlı gruplar varlıklarını sürdürmüştür. Bölgede çiftçi sülaleler arasındaki husumet İç Savaş sırasında taraflaşmaya derinleşmiş, her iki taraf da sivil katliamlar gerçekleştirmiştir.

Savaşın ilk döneminde Ferguson silahlı gerilla grupları örgütleyerek Birlik yanlısı olduklarını düşündüğü ailelere saldırmaya başlamıştır. Savaşın yarattığı ortamlar uzun süredir devam eden kan davalarında hesaplaşma olanağı vermiştir. Ferguson bölgedeki Konfedere Devletler Ordusu komutanları General John Hunt Morgan ve General Joseph Wheeler ile iyi ilişkiler içine girmiş, onların askerî harekâtında yer alarak faydalı olmuştur. Ferguson'a gerilla yüzbaşısı rütbesi verilmiş, onun ve adamlarının işlediği savaş suçları görmezden gelinmiştir.

Sonraki dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaşın sona ermesiyle beraber Ferguson gerilla birliğini dağıtarak evine çiftliğine dönmüştür. Bu haberi olan Birlik Ordusu birlikleri kendisini derhal tutuklayarak Nashville'e götürmüştür. Burada 53 kişinin öldürülmesi suçlamasıyla mahkemede yargılanır. Ferguson o dönemde ülke çapında yankı uyandıran davasında 100'ün üzerinde insan öldürdüğünü ancak bunu savaş koşulları içinde askerlik görevi gereğince yaptığını iddia eder.

Duruşmalar sırasında 2 Ekim 1864 tarihinde yapılan ve Konfedere Devletler Ordusu galibiyetiyle sonuçlanan Saltville Muharebesi'nin ardından Güneylilerin birlikler içinde zenciler bulunduğu gerekçesiyle toplam sayıları yaklaşık 50 kişi olan bütün yaralı siyahları ve beyazları öldürdüğü Saltville Katliamını Ferguson ve adamlarının gerçekleştirdiği ortaya çıkmıştır.

Suçlu bulunan Ferguson 20 Ekim 1865 tarihinde asılarak idam edilir. İç Savaş döneminde işledikleri savaş suçları yüzünden idam edilen iki kişiden birisidir. [b]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu bölgedeki Scott County Birlik yanlısı tutumunu devam ettirmek için Konfedere Devletlere dahil olan Tennessee'den ayrıldığını belirterek Scott Devleti'ni ilan etmiş, bu devlet kağıt üzerinde 1986 yılına kadar varlığını devam ettirmiştir.
  2. ^ Diğeri Andersonville esir kampı komutanı Henry Wirz'dir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harper's Weekly New York 23 Eylül 1865 tarihli sayısındaki haber (İngilizce) 7 Aralık 2022 tarihinde erişilmiştir