Challenger Uzay Mekiği kazası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Challenger kazası sayfasından yönlendirildi)
Challenger Uzay Mekiği kazası
Harita
Tarih28 Ocak 1986 (38 yıl önce) (1986-01-28)
Saat11:39:13 EST (16:39:13 UTC)
KonumFlorida açıklarında Atlantik Okyanusu
SonuçUzay Mekiği filosunun yaklaşık üç yıl boyunca duraklaması sırasında çeşitli güvenlik önlemleri, katı roket güçlendiricisi yeniden tasarlandı ve gelecekteki fırlatmalar için yönetim kararları alma konusunda yeni bir politika uygulandı.
Can kaybıFrancis R. Scobee, Komutan
Michael J. Smith, Pilot
Ronald McNair, Görev Uzmanı
Ellison Onizuka, Görev Uzmanı
Judith Resnik, Görev Uzmanı
Gregory Jarvis, Yük Uzmanı
Christa McAuliffe, Yük Uzmanı, Öğretmen
SoruşturmaRogers Komisyonu Raporu

Challenger Uzay Mekiği kazası, 28 Ocak 1986 tarihinde mekiğin kalkışından 73 saniye sonra patlamasıyla oluşan kazadır. Kazada 7 astronot ölmüştür. Patlama katı yakıt iticilerini bir arada tutan mührün olumsuz hava şartları sebebiyle açılması yüzünden olmuştur. Bu sorun daha önce mühendisler tarafından belirtilmiş olsa da politik baskılar ve medya baskısı nedeniyle fırlatma daha fazla ertelenememiştir.

Kaza nedeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Challenger uzay mekiğinin STS 51-L görevi için kalkışının PAFB/IGOR kamera sahasından çekilmiş görüntüsü.

Uzay Mekiği Challenger'ın kalkışının gerçekleşeceği günden önceki gece, hava sıcaklığı oldukça düşüktü ve bazı mühendisler kalkışın iptal edilmesi yönünde görüş bildirmişlerdi.[1] Buna rağmen kalkış NASA tarafından onaylanmıştı ve uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinin parçası olan güvenlik contaları soğuk sebebiyle zarar görmüş olmalarından ötürü, işlevlerini yerine getiremediler ve uçuşun 73. saniyesinde araç infilak etti.

Patlama araç yeryüzünden 48.000 feet (15 kilometre) yüksekte gerçekleşti.

Yaşamını yitirenler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rogers Commission (6 Haziran 1986). "Chapter V: The Contributing Cause of The Accident". Report of the Presidential Commission on the Space Shuttle Challenger Accident. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2011.