Centilmen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
The Complete English Gentleman (1630), bir beyefendinin örnek nitelikleri.

Centilmen ya da Beyefendi (Eski Fransızca: gentilz hom, lit. Nazik + Adam), iyi ve nazik davranışa sahip kişiler için kullanılan terimdir. Başlangıçta centilmen tanımı bir İngiliz esrarının altında ve bir yeomanın üstünde duran İngiliz toprak sahibi seçkinler'inin en düşük rütbesine sahip kişiler için kullanılırdı.[1]

Centilmen kelimesinin kökeni Fransızca dilidir. Centilmen kelimesinin Fransızca dilindeki karşılığı gentleman şeklindedir. Fransızcada bu sözcük sadece erkekler için kullanılır. Kelimenin sözlük anlamı saygılı ve kibardır. Centilmen TDK sözlük anlamı şu şekildedir: İyi arkadaşlık eden, saygılı, görgülü, kibar (erkek) [2]

Nahif kelimesi ise hassas, kibar, saygılı ve centilmen gibi sıfatlarla özdeşleşen insanları anlatan bir kavramdır.Centilmen kadınlar için kullanılır. Nahif kelimesiyle eş ve yakın olan sözcükler şu şekilde sıralanabilir: Hassas, kırılgan, ince, kibar ve centilmen.[3]

Tanım olarak, bu kategori ingiliz asillerin ve baronetlerin, şövalyelerin küçük oğullarını ve esquireleri içermiştir. Bu nedenle, beyefendi teriminin çağrışımı, nezaketin ortak paydasını yakalar; İngiliz soylularının kurucu sınıfları olan soylular ve eşrafler tarafından paylaşılan bir haktır.

Centilmen davranışları[değiştir | kaynağı değiştir]

The Tale of Melibee (y. 1386) eserinde Geoffrey Chaucer şöyle diyor: "Kesinlikle ona bir beyefendi denmemeli, çünkü bu onun iyi ismini korumak için, çaba ve çalışkanlığını göstermiyor", diğer bir eseri olan The Wife of Bath's Tale (1388-1396)'de ise:

Her zaman en erdemlinin kim olduğunu bulun
Özel ve açık, en önemlisi
Centil bunu yapabileceğini söylüyor
Ve onu en muhteşem centilmen olarak kabul et

Fransız alegorik şiiri Roman de la Rose'da (yaklaşık 1400), Guillaume de Lorris ve Jean de Meun, bir beyefendinin doğuştan gelen özelliklerini şöyle tanımladılar: "O bir centilmendir, bir centilmene özendiği sürece".[4] Bu tanım 18. yüzyılda The Tatler adlı eserin 207. sayfasındaki Richard Steele'in "centilmen unvanı hiçbir zaman bir adamın koşullarına değil, bu koşullardaki sergilediği davranışlara bağlanmalıdır." sözünde kadar ilgi görmüştü.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 
  2. ^ admin (20 Aralık 2019). "CENTİLMEN nasıl yazılır? CENTİLMEN kelimesinin anlamı nedir?". Kelime, Deyim ve Atasözü Anlamları!. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  3. ^ "Nahif Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Naif İle Nahif Farkları Nelerdir?". Milliyet. 29 Mayıs 2021. 25 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2023. 
  4. ^ Phillips 1911, s. 605.