Cenovalı Katerina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Cenova'lı Katerina sayfasından yönlendirildi)
Cenovalı Katerina
Mistik
Doğum5 Nisan 1447
Cenova, Ceneviz Cumhuriyeti
Ölüm15 Eylül 1510
Cenova, Ceneviz Cumhuriyeti
KutsayanlarKatolik Kilisesi
Kutsanma5 Nisan 1675
Aziz ilanı23 Nisan 1737 Papa XII. Klement tarafından
TürbeCenova, Santissima Annunziata di Portoria Kilisesi
Yortu15 Eylül

Cenovalı Katerina (Cenova, 5 Nisan 1447 - Cenova, 15 Eylül 1510), İtalyan mistik, özellikle Araf üzerine yazmış olduğu eserle tanınır.

Papa X. Klement tarafından 5 Nisan 1675 tarihinde kutsanmıştır. Daha sonra 23 Nisan 1737 yılında Papa XII. Klement tarafından ‘Azize’ ilan edilmiştir. 15 Eylül’de anılır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gençliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Katerina, Cenova’da Fieshi ailesine doğmuştur. Bu aile Ceneviz Cumhuriyeti’nin en etkili ailelerinden biriydi. 13 yaşında rahibe olma arzusuna rağmen, Katerina 16 yaşında kendisinden yaşça büyük, maceracı, sert mizaçlı, öfkeli karakteri olan Giuliano Adorno ile evlendi. Evlilik bir felaket dönüşür, çocukları olmaz ve kocasının korku verdiği Katerina melankolik bir hale bürünür.

Dönüşümü[değiştir | kaynağı değiştir]

On yıllık evliliğinin ardından rahibe olan kız kardeşinin ziyaret ederken itirafa gitmeyi kabul eder. İtirafı sırasında günahlarının ve hatalarının net bir şekilde algılamasıyla birlikte Tanrı’nın ona karşı ezici sevgisini hisseder. O anda zamanının ve servetinin büyük bir kısmına hasta olan insanlara hizmet ederek hayatını değiştirmeye karar verir. Onun bu dönüşümü nihayetinde de kocasının kendi dönüşünü tetikler ve kocası da hayatının geri kalan kısmını karısıyla aynı hastanede hayatının geri kalan kısmını hastalara hizmet ederek onlara adamaya karar verir.

Ruhani Öğretisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cenovalı Katerina

Onun mistisizmin (tasavvufunun) merkezi Efkaristiya ve sonsuz Tanrı’dır. Yazılarında sanki bir okyanusa dalmış gibi Tanrı’nın bütünlüğüne dalmaktan bahseder. Mistik tecrübelerinin zirvesindeyken şöyle der: ‘Varlığım Tanrı’dır ancak sade bir katılımla değil, ancak varlığının gerçek dönüşümüyle’.[1]

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ölümünden 41 yıl sonra ancak 1551 yılında hayatı ve öğretisi hakkında ‘Muhteşem Yaşamı ve Cenovalı Kutsanmış Katerina’nın Kutsal Öğretisi’ başlıklı bir kitabı yayımlandı. Bu kitap ‘Ruh ve Beden Üzerine Diyaloglar’ ve ‘Araf üzerine Yazılar’ eserlerinin kaynağıydı ve genellikle ayrı olarak basılmıştır.

  • Ruh ve Beden üzerine Diyaloglar – Katerina’nın ruhani öğretisini ve mistik iç görüsünü içeren ruhani oğlu Ettore Vernazza’nın yardımıyla iyi bir düzenleme ile yazılmış bir eserdir. Ruhani öğretisi. Tanrı’nın sevgisine ve merhametine güvenen bir inanca dayanan olumlu, sevinçli ve güvenilir bir öğretidir.[2]
  • Araf üzerine Yazılar- Bu eser hakkında, geçmişte yazarın gerçekten yazıp yazmadığı konusunda bir tartışma vardı. Baron Van Hügel, Katerina’nın öğrencilerinin ve onu takip eden kişilerinin uzun ve detaylı çalışmalarının ürünü olarak görüyordu.[3] Arafı dayanılmaz bir işkence yeri olarak vurgulayan klasik görüşün aksine, Katerina burayı Tanrı ile birleşmeye açılan neşeli bir arınma zamanı olarak görür.[4]

Miras[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazıları, Roberto Berllarmino ve François de Sales gibi diğer dini liderler için de ilham kaynağı olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Christian Mystics – Their lives and Legacies throughout the Ages. Ursula King (İngilizce). HiddenSpring. 2001. s. 87 ISBN 1-58768-012-2. 
  2. ^ New Catholic Encyclopedia - Second Edition (İngilizce). Thomson and Gale. 2003. s. 271 Cilt 1. 
  3. ^ A History of Christian Spirituality - II The spirituality of the Middle Ages. François Vandenbroucke (İngilizce). Burns and Oates. 1968. s. 501. 
  4. ^ Christian Mystics 108 seers, saints and sages. Carl McColman (İngilizce). Hampton Roads Publishing Company. 2016. s. 101 ISBN 978-1-57174-730-3.