Cennetin Doğusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Cennetin Doğusu
Cennetin Doğusu' nun orijinalinin kapağı
YazarJohn Steinbeck
TürRoman
Yayım1952
YayımcıPenguin Books

Cennetin Doğusu, (East of Eden) Amerikalı yazar John Steinbeck'in 1952 tarihli romanı.

Ana Temalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Steinbeck bu romanda yolları bir noktada kesişen Hamilton ve Trask ailelerinin kuşaklara yayılan hikâyesini anlatmaktadır. Yazarın başyapıtı olarak görülen romanda, insanlık tarihi boyunca sözü geçen Habil ve Kabil'in hikâyesi ana eksen olarak alınmak koşuluyla suçluluk, sevgi, dostluk, nefret, bilgelik, özgürlük, bağlılık ve inanç gibi temel kavramlar çeşitli karakterlere yedirilerek anlatılmış; zaman zaman da İncil' de geçen bazı hikâyeler ile kahramanların hikâyeleri arasında paralellikler kurulmuştur.

Arka Planı[değiştir | kaynağı değiştir]

Steinback'in bahsettiği Hamilton ailesi, aslında kendi annesi Olive Hamilton'un ailesidir. Kitabın ilk yarısı boyunca sıkça bahsi geçen Samuel Hamilton da yazarın dedesidir. Steinbeck bu kitabı o zamanlar biri 6.5, diğeri de 4.5 yaşında olan oğullarına ithaf etmiş; romanın geçtiği ve aynı zamanda kendisinin de büyümüş olduğu Kaliforniya'daki Salinas Vadisi' ni her yönüyle anlatmaya çabalamıştır.

Bu roman Elia Kazan tarafından daha çok kitabın ikinci bölümünü içerecek şekilde 1955'te sinemaya uyarlanmıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Konusu yazarın annesinin ailesi (Hamiltonlar) ve bunlarla sonradan ilişkisi olan Adam Trask'ı anlatmaktadır.

Samuel Hamilton Salinas Vadisi'ne İrlanda' dan gelmiş bir göçmendir. Bir hayli fakir olmasına rağmen zekası ve çevresindeki insanlardan farklı olan bilgelik, açık görüşlülük ve dünya ile alay edebilme gibi özellikleri ile paranın getirebileceği eksikliklerden mahrum kalmadan yaşayabilmektedir. Herkes tarafından sevilen Samuel'in havailiği karısının gerçekçi ve dindar mizacı ile dengelenmektedir. Dört oğlu ve dört kızı olan Samuel'in çocuklarının her biri zaman içinde kendilerine iyi bir yaşam kurarlar. (Olive adlı kızından olan torununun adı John Steinbeck'tir.)

Samuel'le hemen hemen aynı yaşlarda olan 1862 doğumlu Adam Trask ise, kardeşi Charles ile Connecticut'taki bir çiftlikte sert mizaçlı asker bir baba ile tramvatik bir çocukluk geçirerek büyümüştür. Babasının kendisini çok sevmesi kardeşini kıskandırır ve Charles'ın onu ölesiye dövmesine yol açar. Oradaki yaşamdan uzaklaşıp İç Savaş'ta orduya katılarak yaşayan Adam, on yıl süren bir sürüklenişin ardından Connecticut'a döner. O ve kardeşi babalarından kalan yüklü miras ile çiftliği işletirler.

Cathy içi nefretle yanıp tutuşan bir kız olarak kendi anne ve babasını öldürüp-evlerini onlar içindeyken ateşe verip- kaçmış, ardından bir adamın metresi olarak yaşamıştır. Yolu yaralı ve çaresiz bir halde Trask çiftliğine düşen Cathy, ona acıyan ve onu savunmasız bir masum zanneden Adam onunla aşk yaşamaya başlar. Cathy ondaki kötülüğü hisseden ve uzak duran Charles'ı bile bir noktada elde eder ve onunla Adam'a fark ettirmeden birlikte olur. Adam ve Charles arasındaki gerginlik Adam'ın Cathy'i de alıp Salinas Vadisi'ne taşınmasına yol açar. Adam burada Samuel ile dost olur.

Cathy Adam'a Cal ve Aron adındaki ikiz erkek çocukları doğurunca ondan ayrılmak ister. Adam onu engellemeye çalışınca da onu vurup kaçar. Kısa bir süre sonra da adını Kate olarak değiştirip yakınlardaki bir kentte genelev işletmeye başlar ve acımasız bir patroniçe olur. Adam onun gidişi ile yıkılsa da Samuel ve yardımcısı Lee ile çocukları büyütür.

Adam da farkında olmadan babası gibi bir çocuğuna daha düşkündür; Cathy benzeyen Aron'u sever, kardeşi Charles'ı andıran sert mizaçlı Cal'i dışlar. Cal, Lee' nin büyük destekleri ile ayakları üzerinde duran bir genç olur. Ölü bildiği annesi ile ilgili gerçeği öğrendiğinde Kate'i bulup onunla yüzleşir. Bir gün Aron Cal'i çok kızdırınca Cal o güne kadar sakladığı gerçeği ona açıklar ve onu Kate' e götürür. Bu durum hassas mizaçlı ve dindar olan Aron'u o denli sarsar ki, o gün sürmekte olan I. Dünya Savaşı için askere yazılıp evi terk eder. Bu esnada Kate hem hasta hem de geçirdiği hayat nedeniyle yorgun düşmüşlüğünden intihar eder. Aron da savaşta hayatını kaybeder. Bu olaylar Adam'a çok ağır gelir ve ağır bir felç geçirir. Bu sıralarda o zamana dek Aron'un sevgilisi olan Abra aslında Cal'i daha çok sevdiğini fark eder. Kendini tüm olanlar nedeniyle suçlu hisseden Cal, Lee'nin yardımı ile babası tarafından affedilir.

Sinema Uyarlaması[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu roman Elia Kazan tarafından daha çok kitabın ikinci bölümünü kapsayacak şekilde 1955'te sinemaya uyarlanmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2014.