Celeste (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Celeste
Celeste kapak tasarımı
GeliştiriciMatt Makes Games
YayımcıMatt Makes Games
TasarımcıMaddy Thorson
ProgramcıNoel Berry
SanatçılarAmora Bettany, Pedro Medeiros, Gabby DaRienzo
SenaristMaddy Thorson
BesteciLena Raine
PlatformlarMicrosoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Çıkış25 Ocak 2018
TürPlatform
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Celeste, Kanadalı oyun tasarımcıları Maddy Thorson ve Noel Berry tarafından geliştirilmiş bir platform video oyunudur. Oyun bir Game Jam için prototip olarak dört günde hazırlanmış, sonrasında ise tam bir oyuna çevirme kararı alınmıştır. Celeste aynı zamanda "2018 Yılının En İyi Indie Oyunu" ödülünü kazanmıştır. Celeste Ocak 2018'de Microsoft Windows, MacOS, Linux, PlayStation 4, Xbox One ve Nintendo Switch için yayımlanmıştır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Celeste, Madeline isimli karşısındaki çeşitli engelleri aşarak bir dağın zirvesine ulaşmaya çalışan bir kızı kontrol ettiğimiz bir platform oyunudur. Karakter zıplayabilen ve duvarlara tırmanabilen Madeline, ayrıca havada 8 farklı yöne sıçrayabilen bir yeteneğe sahiptir. Bu hareket zemine ayak basarak veya yenileyici kristallere vurarak yenilenmediği sürece bir kere yapılabilir. Oyunun 6. bölümü olan "Yansıma" 'nın sonunda Madeline çift sıçrama yeteneğini açar. Her seviyede oyuncu ilave bir mekanikle karşılaşır; oyuncuyu yukarı fırlatan yaylar, kısa bir uçuş gerçekleştiren tüyler ve dikenler gibi ölümcül nesneler bulunur (öldüğünüzde odanın başlangıcında dirilirsiniz). Oyuncular ayrıca yetenekleri ve oyunun fiziğini değiştiren bir yardım moduna da erişebilir. Bunlardan bazıları: Sonsuz hava sıçrayışı, ölümsüzlük, oyunun hızını düşürme... Bölümlerin çoğunda topladığınız sayıya göre oyunun sonunu etkileyen zorlu parkur ve bulmacalar içeren çilekler bulunur. Ek olarak her bölümde gizlenmiş aynı bölümün daha zoruna ulaşmanızı sağlayan "B-Tarafı" 'nı açan kasetler bulunur. Bütün B-Tarafları'nı tamamladığınızda ise bölümlerin çok daha zor ama kısa varyasyonlarını içeren C-Tarafları'nı açar. Bütün C-Taraflarını bitirirseniz de Altın Çilekler'e erişebilirsiniz.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Madeline adında bir genç kız yolun başında kendisini uyaran yaşlı bir kadını umursamadan Celeste Dağı'na tırmanmaya başlar. Issız bir şehirde yolunu ararken başka bir yolcu olan Theo'yla tanışır. Bir gün geceyi geçirmek için kamp kurar ve uykuya dalar. Rüyasında kendisini "Senin Parçan" olarak tanıtan Badeline ile karşılaşır. Badeline dağa tırmanmaya çalışan Madeline'i durdurmaya çalışacaktır.

Oyunun sonuna gelirken Badeline Madeline ile iyi anlaşmaya başlayacak ve onun dağa çıkmasına yardım edecektir.