Cebeli, Torul

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.31, 13 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17932669 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)

Köyün cografik ve idari yapısı:(Coşkun ERÜZ)

Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı bir köydür. Köy Gümüşhane il merkezine 20 km, Torul ilçesine 14 km uzaklıktadır. Osmanlı dönemi kayıtlarında Köyün adı Baladan idi.Köy Osmanlı döneminde ikisi Müslüman 10 u Rum 12 mahalleden oluşan köy, 1923 Rum-Müslüman mübadelesi sonrasında rum mahallelerinden beşi yeniden iskan edilerek toplam 7 mahalleye sahiptir. Mevcut mahalleler ; Koçaklar ( Ayene), Karaca( Masura), Cebeli( Baladan, Balant), Meryemana ( Osmanlı döneminde sadece Hıtirlez( Hızırİlyas) Manastır kilisesi ve yapıları bulunan, Cumhuriyet döneminde mahalleye dönüştürülen yer), Küpçüler ( Arit), Çiçekli (Loriya), Çengelli( Şişe) ( Coşkun ERÜZ) .

Cebeli
Harita
Gümüşhane
Gümüşhane
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGümüşhane
İlçeTorul
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam192
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0456
Posta kodu29810
Resmî site
[1]

Köyün doğal, tarihi ve kültürel değerleri

Kültürel değerleri ( Coşkun ERÜZ)

  • Tarihi Kervan Yolu: Gümüşhane, İkisu (Harava) Hanları-Karaca( Masura) Mahllesi-Hızırilyas( Hıtirlez)-Çiçekli (Loriya) yaylası- Su Taşları, Zigana geçidi antik ipek yolu ( kısa, yaz güzergahı: Ana Güzerrgah Zigana-Torul-Gümüşhane)) ve 1930-70 dönemi tütüncü yolu, Trabzon- Gavur Dağları yaylacı yolu ( Coşkun ERÜZ)
  • Tarihi Cami  : Koçaklar (Ayene) Camisi (mahalle semtinde bulunan eski caminin, 1894 te yaşanan heyelanla toprak altında kalması sonrası 1895-96 yılında yapılmıştır)
  • Manastır  : Meryemana Mahallesi, Hızırilyas (Hıtirlez) Manastırı (yapım tarihi 1850 sonrası)
  • Kilise-Şapel  : 15 adet (üçü cami, birisi ev, 10 adeti sağlam, 5 adeti yıkık durumdadır)
  • Kale-kule : 2 adet
  • Çeşme  : 5 adet ( tarihi çeşmelerin büyük kısmı, biliçsiz ve cahil hazine meraklılarınca tahrip edilmiştir)
  • Tarihi ev-konak : 4 adeti 100 yıldan eski, 15 tarihi konut mevcuttur.

Doğal değerler; ( Coşkun ERÜZ)

Coğrafik yapı:Cebeli köyü , Zigana Dağının güney yamaçlarında yer alan, Harşit vadisinin bir kolu olan Kurum ( Gorom) Deresi nin yardığı 1000-3000m arasında yüksekliğe sahip vadinin girişinde yer alır. Mahalleler yüksek eğimli yamaçların, eski heyelan alanları üzerinde, tarıma elverişli yamaçlarda oluşmuştur. 1000-2200m arasında yükselti farkları, jeolojik yapı farkları, bakı ve toprak yapısı, mikroklima özelliği köyün farklı karakterde, bir kısmı endemik otsu bitki topluluklarına sahip olmasını sağlamıştır.

Köyün sahip olduğu doğal varlıkların bir kısmı şunlardır:

  • Mağara: Karaca Mağarası ve 5 adet doğal mağara.
  • Doğal Orman : Karaca- Kpçaklar Mahallesi; Ardıçlık (doğal yaşlı, ardıçlık ormanı), Olezma (sarıçam ormanı), Lego (Meşe, sarıçam ormanı),Göknarlık (Göknar, sarıçam ve titrek kavak ormanı), Çiçekli-Küpçüler Mahlelesi: Balaşorna ( Kızılağaç, sarıçam ormanı)
  • Yerel meyva türleri: 26 tür, pek çoğu bölgeye özgü armut (150 yıldan yaşlı anıtsal armutlar mevcuttur),10 tür elma
  • Korunması gerekli endemik veya tehlike altında olan türler; Gümüşhane lalesi, Küçük yapraklı ıhlamur, anıtsal menengiç ağaçları, anıtsal titrek kavaklar,

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz ardı iklimi olan, yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlı ve soğuk bir iklimin etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 192
1997 182

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu yoktur. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Şablon:Portal