Cassianus Bassus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Scholasticus (avukat) olarak adlandırılan Cassianus Bassus, tarımsal konular üzerine yazıları olan bir grup Yunan ve Latin yazardan oluşan Latincegeoponici'lerden biriydi. Altıncı yüzyılın sonunda ya da yedinci yüzyılın başında yaşamıştır.

Bassus, daha önceki yazarlardan bir tarım literatürü derlemesi yaptı;[1] ana kaynak Vindonius Anatolius'un çalışmalarıydı. Yine Bassus adındaki oğluna ithaf ettiği eserinin adı Eklogai peri georgias ("Selections on farming", "Çiftçilik üzerine seçmeler") idi; bu başlığın yaygın Latince versiyonu "Eclogae de re rustica"dır.

Cassianus Bassus'un orijinal Yunanca metni kaybolmuştur, ancak içeriğinin bir kısmı 950 yılı civarında tamamlanan ve imparator Constantine VII Porphyrogenitus'a ithaf edilen Geoponica adlı ansiklopedik bir koleksiyonun parçası olarak günümüze ulaşmıştır. Yararlanılan otoritelerin tam bir listesini içerir ve ele alınan konular arasında tarım, kuşlar, arılar, atlar, sığırlar, koyunlar, köpekler, balıklar ve benzerleri yer alır.[1] Ayrıca, 7. yüzyıla ait bir Orta Farsça çevirisi ve sırasıyla 8. ve 9. yüzyıla ait iki farklı Arapça çevirisi de günümüze ulaşmıştır.

Cassianus Bassus'a atfedilen bir Bizans geleneğine göre, domuz dışkısı gübresi sadece badem ağaçları için kullanılmalıdır. Benzer görüşler Columella tarafından da dile getirilmiş olup, hayvanla ilgili İslami tabulardan çok daha öncesine dayanmaktadır, ancak İbn Bassal ve Yemen'den bazı sonraki yazarlar da domuz gübresinin bitkileri "yakmasının" (haraqa) olumsuz etkilerini kaydetmişlerdir.[2]

İlk kez 1539'da basılan Geoponica, antik dünyada tarımla ilgili ilginç ayrıntılar içermektedir. En son açıklamalı baskı, 1781'den Johann Nicolaus Niclas'a aittir. Antoine Pierre de Narbonne'un Fransızca çevirisi 1543'e, Charles Ambroise de Caffarelli du Falga'nın çevirisi ise 1812'ye kadar uzanmaktadır. Referans bilimsel baskı, 1895'te Heinrich Beckh'inkidir.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Wilhelm Gemoll in Berliner Studien, i. (1884)
  • Cassianus Bassus, Geoponica: Geoponica sive Cassiani Bassi Scholastici De re rustica eclogae, ed. H. Beckh, Leipzig 1895
  • Oder in Rheinisches Museum, xlv. (1890), xlviii. (1893)
  • De Raynal in Annuaire de l'Assoc. pour l'Encouragement des Etudes Grecques, viii. (1874).
  •  Bu madde artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Bassus, Cassianus". Encyclopædia Britannica. 3 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 498.