Caroline (Brunswick)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Caroline (Brunswick)
James Lonsdale tarafından 1820'de yapılan portresi
Birleşik Krallık ve Hannover kraliçesi
Hüküm süresi29 Ocak 1820 – 7 Ağustos 1821
Doğum17 Mayıs 1768(1768-05-17)
Brunswick, Brunswick-Wolfenbüttel, Kutsal Roma İmparatorluğu
Ölüm7 Ağustos 1821 (53 yaşında)
Hammersmith, Middlesex, İngiltere
Defin25 Ağustos1821
Brunswick Katedrali
Eş(ler)i
IV. George (e. 1795)
Çocuk(lar)ıGaller Prensesi Charlotte
Tam adı
Caroline Amelia Elizabeth
HanedanBrunswick-Bevern
BabasıCharles William Ferdinand
AnnesiAugusta (Büyük Britanya prensesi)

Brunswick'li Caroline (Caroline Amelia Elizabeth; 17 Mayıs 1768) - 7 Ağustos 1821), 29 Ocak 1820'den 1821'deki ölümüne kadar Kral IV. George’un eşi olarak Birleşik Krallık ve Hanover Kraliçesiydi. 1795'ten 1820'ye kadar Galler Prensesi.

Brunswick Dükü Charles William Ferdinand ve Büyük Britanya Prensesi Augusta’nın kızı Caroline, hiç tanışmamalarına rağmen 1794'te kuzeni Prens George ile nişanlandı. George, Maria Fitzherbert ile zaten yasadışı bir şekilde evliydi ve evlilikleri yasalara göre geçersizdi. George ve Caroline ertesi yıl evlendiler, ancak tek çocukları Prenses Charlotte’un 1796'da doğumundan bir süre sonra ayrı yaşamaya başladılar. 1806 yılına gelindiğinde, Caroline'ın sevgilileri olduğu ve gayri meşru bir çocuğu olduğu söylentileri, özel hayatı hakkında soruşturma açılmasına yol açtı. Soruşturmayı yöneten devlet adamları, söylentilerin "hiçbir temeli" olmadığı sonucuna vardı, ancak Caroline'in kızına erişimi yine de kısıtlandı. 1814'te Caroline İtalya'ya taşındı ve burada Bartolomeo Pergami'yi hizmetçi olarak işe aldı. Pergami kısa süre sonra Caroline'ın en yakın arkadaşı oldu ve onların sevgili oldukları dedikodusu ortaya çıktı. 1817'de Charlotte doğumda öldüğünde Caroline çok üzüldü. George durumu ona yazmayı ve söylemeyi reddettiği için haberi geçen bir kuryeden duydu. George ise Caroline'den boşanmaya kararlıydı ve zina yaptığına dair kanıt toplamak için ikinci bir soruşturma başlattı.

Ocak 1820'de George, Birleşik Krallık ve Hannover Kralı oldu. Caroline'in reddettiği boşanma konusunda ısrar etti. Yasal bir boşanma mümkündü, ancak elde edilmesi zordu. Caroline, kraliçe olarak konumunu savunmak için İngiltere'ye döndü. Ona sempati duyan ve yeni kralı ahlaksız davranışından dolayı küçümseyen İngiliz halkı arasında çılgınca popülerdi. Aleyhinde toplanan kanıtlara dayanarak George, 1820 Acılar ve Cezalar Yasasını Parlamento'ya sunarak Caroline'ı boşamaya çalıştı, ancak o ve yasa tasarısı o kadar popüler değildi ve Caroline kitleler arasında o kadar popülerdi ki, yasa tasarısı Liverpool bakanlığı tarafından geri çekildi. Kral, Caroline'ı Temmuz 1821'deki taç giyme töreninden men etti. Caroline ise Londra'da hastalandı ve üç hafta sonra öldü. Cenaze alayı, gömüldüğü memleketi Braunschweig’e giderken Londra'dan geçti.