Carly Fiorina

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carly Fiorina
Doğum1954 (69-70 yaşında)
Austin, Teksas, ABD
MeslekSiyasetçi, iş insanı
Siyasi partiCumhuriyetçi
Ebeveyn(ler)Joseph Tyree Sneed
Madelon Montross
Resmî sitecarlyforpresident.com
İmza
2016 ABD başkanlık seçiminde kullandığı amblem

Cara Carleton Sneed "Carly" Fiorina (Sneed evlenmeden önceki soyadıdır, 6 Eylül 1954) Amerikalı siyasetçi ve iş insanıdır. 2016 ABD başkanlık seçimleri'nde Cumhuriyetçi Parti'den aday olmuştur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Eylül 1954 tarihinde ABD'nin Teksas eyaletinin Austin şehrinde doğdu. Babası Joseph Tyree Sneed, III Teksas Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde profesördü. Annesi Madelon Montross ise soyut ressamdı. 1976 yılında Stanford Üniversitesi'nin Orta Çağ Tarihi ve Felsefe bölümünden mezun oldu. 1989 yılında da Massachusetts Institute of Technology'den MBA derecesi aldı.

İş hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaklaşık 20 yıl boyunca AT&T ve Lucent Technologies'te çeşitli yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Lucent'ın AT&T'den ayrılıp halka arz edilmesi sürecini yönetmiştir. 1999-2005 yılları arasında bilişim teknolojisi şirketi HP'nin genel müdürü olarak görev yaptı. 2001 yılında firmasının rakip bilgisayar üreticisi Compaq firmasıyla birleşmesine öncülük etti. Böylece HP dünyanın en büyük bilgisayar üreticisi konumuna geldi. Fakat firmanın kârlılığında olan büyük bir düşüşten dolayı 2005 yılında HP yönetim kurulu tarafından görevinden azledildi.

Siyaset hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

2010 yılında ABD'nin Kaliforniya eyaletini ABD Senatosu'nda temsil etmek için seçimlere girdi, fakat kaybetti. 4 Mayıs 2015 tarihinde ABD başkanlık seçimlerine Cumhuriyetçi Parti'den adaylığını koyduğunu açıkladı.