Carlos Slim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Carlos Slim Helú sayfasından yönlendirildi)
Carlos Slim Helú
Carlos Slim Helú
Doğum28 Ocak 1940 (84 yaşında)
Meksiko, Meksika
İkametMeksika,
MilliyetMeksikalı
EğitimMeksika Ulusal Özerk Üniversitesi
MeslekBaşkan & Genel Müdür : Telmex
América Móvil
Grupo Carso
Özvarlıkartış US$ 73 milyar (2013)[1]
DinHristiyanlık (Maronit)[2][3]
EvlilikSoumaya Domit (m. 1967–1999)
Çocuk(lar)Carlos
Marco Antonio
Patrick
Soumaya
Vanessa
Johanna
Ebeveyn(ler)Julián Slim Haddad
Linda Helú
ÖdüllerUlusal Sedir Nişanı (2008)
Resmî siteCarlos Slim Helú

Carlos Slim Helú (d. 28 Ocak 1940, Meksiko), telekomünikasyon sektöründe Telmex ve América Móvil firmalarıyla bulunan Meksikalı iş insanı.

2007 senesinde, dünyanın en zengin insanı olmuştur. Amerikan Forbes dergisinin en zenginler listesinde, 74 milyar dolarlık servetiyle 2010 ve 2011 yıllarında da birinciliği elde etmiştir.[4]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlos Slim, 1902'de Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında bulunan bugünkü Lübnan'dan Meksika'ya göç eden Yusuf Selim Hattat Ağlamaz adlı katolik bir göçmenin oğludur. Carlos Slim'in babası askerlik yapmamak için 14 yaşında Meksika'ya kaçmış ve adını Julian Slim Haddad Aglamaz olarak değiştirmiştir.[4] Yusuf Selim Haddad Ağlamaz Lübnan´da yaygın olan Hristiyan Süryani Maronit fırkasındandır. 1902 yılında 2 ağabeyi ile Tampico´ya gemiyle gelip kısa süre sonra Meksika´nın başkenti Meksiko'ya yerleşmiştir.

1911´de La Estrella del Oriente (Doğunun Yıldızı) isimli bir dükkân açıp ufak bir sermayeye kavuşmuştur. Kısa süre sonra bu sermaye ile başkentte emlakçılıkla uğraşmıştır. Sonra Meksika Devrim yıllarında Pancho Villa´da ucuza elde ettiği emlaklarla çok büyük servet sahibi olmuştur. Daha sonra Julián Slim Haddad ismini alarak Linda Helú ile evlenmiştir. Linda Helú´nun ailesi de kendisi gibi ticaretle uğraşan Lübnan asıllı zengin bir göçmen ailesidir.

Carlos Slim Helú babasının kendisine ticaret konusunda çok önemli ve başarılı bir öğretmen olduğunu birçok kez dile getirmiştir. 1952´de babası ölmüştür. Ailesine bırakmış olduğu miras sayesinde Carlos Slim Helú bu serveti farklı yatırımlarda kullanmış ve aile sermayesini daha da büyütmüştür.

Carlos Slim Helú´nun eşi Soumaya Domit 1999´da ölmüştür. Bu evlilikten 3 oğlu olmuştur. 3 oğlu da halen babalarının ticaret kuruluşlarında önemli konumlarda yer almaktadır.

The Forbes 2011 verilerine göre "Dünyanın En Zengin Adamı" unvanını Bill Gates'in elinden almıştır.

Mesleki eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Carlos Slim Helú Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM)´da İnşaat mühendisliği okuyup, 1961´de Mühendis olarak bitirmiştir.

Ticaret Konglomeratı[değiştir | kaynağı değiştir]

1980´lerden sonra sürekli Grupo Carso Konglomeratını büyütmeye çalışmıştır. Satın aldığı şirketlerden birkaçı: Tütün şirketleri, Restoran- Eczane zinciri Sanborns, Sears ve Condumex´in bütün amerikan şirket hisselerini, vs. Bunun yanı sıra Meksika siyasetine büyük temas kurmuştur.

1990´da Meksika Başbakanı ulusal Telefon şirketi Telmex´i özelleştirdiğinde, Slim tarafından yönetilen bir finans Konsorsyum´u (SBC Communications ve France Télécom) Telmex´i 1,8 Milyar ABD $ satın almıştır. Gerçek değeri hakkında çok ulusal ve uluslararası spekülasyonlar yaşanmıştır.

Tüketiciler halen telefon tarifelerinin çok yüksek ve kalitesiz olduğunu savunurlar.

Slim son senelerde ABD´ye yüksek derecede yatırım yapmıştır veya hisse sahibidir; bunlardan birkaçı, Philip Morris (bugün Altria Group), OfficeMax, Saks, Televisa, Apple ve diğer Amerikan şirketleridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The World's Billionaires". Forbes. 1 Mart 2014. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2014. 
  2. ^ Allentuck, Andrew (Mart 2009). "Carlos Slim Helu". Trade by Numbers. globeinvestor.com. 7 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2012. 
  3. ^ Padgett, Tim (11 Temmuz 2007). "Carlos Slim's Embarrassment of Riches". Time Magazine. Amerika Birleşik Devletleri. 23 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2011. 
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 12 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]