Carex paeninsulae

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carex paeninsulae
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Poales
Familya: Cyperaceae
Cins: Carex
Tür: C. paeninsulae
İkili adlandırma
Carex paeninsulae

Carex paeninsulae, Carex cinsine bağlı bir bitki türüdür.[1]

Carex paeninsulae, Cyperaceae (Sığırkuyruğugiller) familyasından çok yıllık bir bitkidir. Türkiye'nin kuzeybatısında ve Kırım yarımadasında doğal olarak bulunur. Aynı zamanda, Romanya'nın Karpat Dağları'nda ve Ukrayna'nın da bazı bölgelerinde de bulunur.

Carex paeninsulae, yaprakları sarı-yeşil renkte ve geniş, açık yeşil renkte püskülleri olan sık bir çim oluşturur. Çiçekleri, kahverengi renkte ve sivri uçludur. Bitkinin tohumları küçük ve kahverengi renktedir.

Carex paeninsulae, çoğunlukla nemli çayırlarda, çalılıklarda ve ormanlarda yetişir. Genellikle diğer bitkiler tarafından gölgede bırakılmış kısımlarda büyür ve az ışıkta da gelişebilir. Bitki, aynı zamanda su kenarlarında ve sulak alanlarda da görülebilir.

Carex paeninsulae, özellikle peyzajda kullanımı nedeniyle değerlidir. Genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilir ve bahçelerde, parklarda ve diğer açık alanlarda kullanılır. Ayrıca, bitkinin yaprakları ve kökleri, geleneksel olarak birçok kültürde tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ITIS". 30 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]