Cardigan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Cardigan"
Folklore albümünden
Taylor Swift single
Yayımlanma27 Temmuz 2020 (2020-07-27)
Tarz
Süre3:59
Yazar
YapımcıAaron Dessner
Taylor Swift single kronolojisi
"The Man"
(2019)
"Cardigan"
(2020)
"Exile"
(2020)

Cardigan, Amerikalı şarkıcı-söz yazarı Taylor Swift'in sekizinci stüdyo albümü Folklore'dan ilk teklisi.[1] 27 Temmuz 2020'de Republic Records aracılığıyla yayımlandı. Swift ve yapımcısı Aaron Dessner tarafından yazılan "Cardigan", yumuşak bir piyano, takırdayan davullar ve melankolik kemanlardan oluşan sadeleştirilmiş bir düzenleme ile yavaş tempolu, folk, soft rock ve indie rock şarkısıdır.

Şarkının sözleri, Folklore'da anlatılan çeşitli hayali karakterlerden biri olan Betty adlı bir kadın anlatıcının bakış açısından, anılarda kaybolan rahatlatıcı bir romantizmi ele alıyor. Şarkıya eşlik eden, Swift tarafından yazılan, yönetilen ve stilize edilen bir müzik videosu albüm lansmanıyla birlikte yayınlandı. Rüya gibi bir kır evi estetiğine sahip olduğu belirtilen videoda Swift, ormanda "rahat bir kulübe", yosunlarla kaplı bir orman ve ilişkilerin farklı evrelerini temsil eden karanlık fırtınalı bir deniz olmak üzere üç farklı ortamda yer alıyor. "Cardigan" yayınlandıktan sonra şiirsel şarkı yazarlığı ve rahat sound'uyla müzik eleştirmenlerinden büyük beğeni topladı. Şarkı, 63. Grammy Ödülleri'nde Yılın Şarkısı ve En İyi Pop Solo Performansı dallarında aday gösterildi. Şarkının "Cabin in Candlelight" adlı akustik bir versiyonu da yayımlandı.

Ticari olarak "Cardigan", 7.742 milyondan fazla akışla küresel Spotify şarkı listesine zirveden giriş yaptı ve bu, o sırada 2020'de platformda bir şarkı için en büyük açılış günü oldu. Şarkının Billboard Hot 100'de de bir numaraya yükselmesiyle Swift, kariyerinde altıncı kez ABD'de bir numaraya yükselen single'ına imza attı. Folklore'un aynı hafta Billboard 200'de zirveye çıkmasıyla birlikte, Hot 100 ve Billboard 200'de aynı anda zirveye çıkan ilk sanatçı oldu. "Cardigan" ayrıca Hot Alternative Songs, Hot Rock & Alternative Songs, Streaming Songs ve Digital Song Sales listelerinde de zirveye yerleşerek Swift'i bu listelerde yirmi kez zirveye yerleşen ilk sanatçı olarak tarihe geçirdi. Avustralya'da bir numaraya, Kanada, İrlanda, Malezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Birleşik Krallık'ta ilk ona ve Danimarka, Estonya, Litvanya ve İskoçya'da ilk 20'ye ulaştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Minsker, Evan (11 Aralık 2020). "Taylor Swift Releases New Album evermore: Listen and Read the Full Credits". Pitchfork. 13 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2020.