TV kartı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Capture kartı sayfasından yönlendirildi)
ATI marka bir TV kartı

TV kartı; analog veya dijital olarak kodlanmış, bilgisayarlarda video izlemeye veya aktarmaya olanak sağlayan bilgisayar parçasına verilen ad. Önceleri sadece TV izlemeye yarayan bu parça kendini geliştirerek radyo dinleme, teleteks gibi olanaklarda sunmaya başlamışlardır.

Tv kartları analog ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. Eskiden yaygın olan PCI (Peripheral Component Interconnect) ya da diğer bir deyişle "Tak çalıştır" TV kartlarına alternatif olarak, USB versiyonları, bilgisayardan bağımsız çalışabilen TV box türü ürünler de piyasada yerini almış bulunmaktadır. Günümüzde, HD, yani yüksek çözünürlükte yayınları izleme imkânı sunan dijital tv kartları da bulmak mümkün.

Kombine kartlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüz tv kartları ve bazı grafik kartları (mesela ati all in wonder), aynı zamanda capture etme özelliğine sahiptirler. Birden fazla kartın işini yapan kartlara kombine (ing. combo) kart denir. Fakat kombine kartların genellikle birkaç dezavantajı vardır.

  • Giriş-çıkışları, ilave kartlar kadar zengin değildir.
  • Kombo kartlar sesi genellikle ses sinyali, ses kartına bağlandığı için, uzun filmlerde ses ve video,senkron olmayabilir.
  • Kombine kartlarda genellikle yazılımsal kodlayıcı olduğundan dolayı, yüksek çözünürlükte düşük performans verirler.
  • Kayıt işlevini kodlanmamış biçimde yaptıklarından dolayı, video dosyalarının boyutu çok yüksek olur.

Capture Kartı Analog ve Dijital girişlere sahip olabilen ve video ve ses sinyallerini dijital ortama aktarmak için kullanılan kartlardır. IE-1394 veya Firewire kartlar DV Giriş olarak adlandırılmaktadır. Analog Composite, S-Video girişlere sahip girişler ise Analog Girişler olarak Adlandırılmaktadır. Daha profesyonel kartlarda bulunan Component (YUV ) yine analog sinyal olarak adlandırılmakla birlikte en kaliteli görüntü transferi yapılan SDI sinyal ise Dijital sinyal olarak adlandırılmaktadır. Amatör kameralarla birlikte gelen yazılımlar genellikle Firewire kartları desteklemektedir ve bu yazılımlarda evdeki ufak tefek işlerinizi halledebileceğiniz kayıt ve basit düzenleme yazılımıdır. Profesyonel seride ise genellikle kartlar ve yazılımlar ayrı firmalarındır. Canopus, Avid montaj yazılımları ve kayıt kartları ile birlikte gelmektedir, diğer yandan Final Cut ve Adobe firmalarının yazılımları ise düzenleme yazılımlarıdır aynı zamanda kayıt da yapabilirsiniz ama bu yazılımlarla kayıt yapmak için AJA, Decklink gibi kartlara ihtiyaç duyulmaktadır veya FireWire Kartlara. Bir diğer kayıt ise yine profesyonel amaçlı ve direkt olarak MPEG kayıt yapabileceğiniz kayıt yazılımları da bulunmaktadır bu yazılımlar da farklı capture kartlarına destek verebilmektedir.