Can You Hear Me? (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
293 – "Can You Hear Me?"
Doctor Who bölümü
Ekip
Diğerleri
  • Ian Gelder – Zellin
  • Buom Tihngang – Tibo
  • Clare-Hope Ashitey – Rakaya
  • Sharon D. Clarke – Grace O'Brien
  • Bhavnisha Parmar – Sonya Khan
  • Aruhan Galieva – Tahira
  • Sirine Saba – Meryem
  • Nasreen Hussain – Anita Patel
  • Everal A Walsh – Gabriel
  • Michael Keane – Fred
  • Amanda Liberman – Anne
  • Willie Jonah – Yaşlı Tibo
  • Anthony Taylor – Andrew
Prodüksiyon
Senarist
YönetmenEmma Sullivan
DramaturgFiona McAllister
YapımcıAlex Mercer
Yürütücü yapımcı(lar)
  • Chris Chibnall
  • Matt Strevens
Bölümün müzik bestecisiSegun Akinola
Seri12. sezon
Süre49 dakika
Tarih9 Şubat 2020 (2020-02-09)
Kronoloji
← Önceki
Sonraki →
"Praxeus"
"The Haunting of Villa Diodati"

"Can You Hear Me?", Birleşik Krallık bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun on ikinci sezonunun yedinci bölümü. İlk kez 9 Şubat 2020 tarihinde BBC One kanalında yayınlanmıştır. Charlene James ve baş yazar Chris Chibnall'ın yazdığı bölümün yönetmenliğini Emma Sullivan üstlenmiştir.

Bölümün başrolleri On Üçüncü Doktor rolüyle Jodie Whittaker ve onun yol arkadaşları Graham O'Brien rolüyle Bradley Walsh, Ryan Sinclair rolüyle Tosin Cole ve Yasmin Khan rolüyle Mandip Gill olmuştur.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor birkaç saatliğine arkadaşlarını Sheffield'e geri götürdükten sonra, Graham'in gözünün önüne tuzağa düşmüş bir kadının yardım isteği gelir. Bu arada Yaz ve Ryan'ın arkadaşı Tibo kâbus görür ve uyandıklarında koyu renk kıyafet giyen bir adam görür. Ryan, adamın parmaklarını ayırıp Tibo'nun kulağına soktuğuna tanık olur ve adam, Tibo ile birlikte kaybolur. Doktor, 1380 yılındaki Suriye'nin Halep kentinden mesaj alır ve kendisini herkesin götürüldüğü bir akıl hastanesinde bulur ve orada Tahira ile tanışır. Tahira, tehdit edici bir yaratıktan korkmaktadır ve herkesi o götürmüştür. Doktor'un yol arkadaşları, nelerle karşılaştığını anlatmak için sırayla Doktor'u telefondan arar. Doktor, Tahira'yı yanına alır ve ekibiyle beraber TARDIS'in telepatik devrelerini kullanarak Graham'in hayalinde gördüğü çarpışan gezegenlerin yakınındaki bir gemiye iner. Gezegenlerin çarpışmasını önleyen küçük bir hapishane yapısı bulurlar. Gemide, hapishaneye güç veren ve gizemli adamın parmaklarından bir sinyal gönderen kuantum dalgalanma kilidi ile korunan bir güç kaynağı bulurlar.

Tahira, Graham, Ryan ve Yaz, gemide dolaşırken gizemli adam onları yakalar ve kâbuslarına hapseder. Doktor, kilidi açmayı başarır ve o arada kendisini Zellin olarak tanıtan bu gizemli adamla yüz yüze gelir. Zellin, Doktor'u buraya getirip kilidi açması ve yakalanan insanları planın işlemesi için tuzağa düşürdüğünü itiraf eder. İki gezegen arasındaki mahkûm, kendi türünden olan Rakaya'dır. Zellin, yakalanan insanların kâbuslarını ileterek Rakaya'nın aklını başında tutmaktadır. Rakaya'nın serbest kalması üzerine ikisi insanların kâbuslarını beslemek için Dünya'ya iner.

Zellin ve Rakaya Dünya'ya inerken Doktor'u yakalar. Ancak Doktor kurtulmayı başarır ve diğerlerini de serbest bırakır. Zellin'in ayrılmış parmaklarını sonik tornavida kontrol edebilen Doktor, Halep'e saldıran yaratığın Tahira'nın kâbusu olduğunu ve bu yüzden bu yaratığın Tahira'ya saldıramadığını anlar. Doktor, bu yaratığı kullanarak Zellin ve Rakaya'yı Halep'e çeker ve ardından yaratıkla beraber ikisini hapse geri gönderir.

Daha sonra, Doktor ile seyahatine başlamadan üç yıl önce Yaz'in intihar etmeyi düşündüğü ortaya çıkar. Sonya'nın aradığı bir polis memuru tarafından durdurulmuştur. Polis memuru Yaz 50 penny'ye hayatının daha iyi olacağına bahse girer ve eğer öyle olmazsa Yaz'e 50 £ vereceğini söyler. Günümüzde Yaz, polis memuruna 50 penny vermeye gider. Yaz'i hatırlayan polis memuru onu içeri davet eder.

TARDIS'e döndüklerinde Graham, Doktor'a kanserin nüksetme ihtimali hakkında korkusunu söyler ve Ryan, Yaz ile beraber Doktor'la yaptıkları seyahatlerin kendilerini arkadaşlarından ve ailelerinden nasıl uzaklaştırdığını düşünür.

Önceki bölümlerle bağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor ile yaptığı konuşmada Zellin, Celestial Toymaker (aynı ada sahip Birinci Doktor hikâyesinden), Gardiyanlar (Dördüncü ve Beşinci Doktor'un çoklu bölümlerinden) ve Ölümsüzlerden (Beşinci Doktor'un Enlightenment hikâyesinden) bahsetmiştir.[1]

Graham, kanserinin nüksedildiği söylenen rüyasında daha önce "It Takes You Away" bölümünde görünen ölen eşi Grace'i görmüştür. Graham, daha önce "The Woman Who Fell to Earth" bölümünde Doktor'a kanserinin remisyonda olduğunu ve Grace'in onun hemşiresi olduğunu söylemiştir.[2]

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Can You Hear Me?", Charlene James ve Chris Chibnall baş yazar Chris Chibnall tarafından yazılmıştır.[3]

Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha önce Torchwood: Children of Earth'te Dekker rolüyle görünen Ian Gelder, bu bölümde Zellin rolünü oynamıştır.[4] Graham'in ölen eşi Grace rolüyle Sharon D. Clarke tekrar görünmüştür.[2]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Emma Sullivan, dördüncü blokta yer alan yedinci ve sekizinci bölümleri yönetmiştir.[5]

Yayınlanma ve tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

"Can You Hear Me?", ilk kez 9 Şubat 2020 tarihinde yayınlanmıştır.[6]

Reytingler[değiştir | kaynağı değiştir]

"Can You Hear Me?", yayınlandığı gece 3,81 milyon seyirci tarafından izlenerek Birleşik Krallık'ta o gün en çok izlenen yedinci program olmuştur.[7] Bölümün Audience Appreciation Index skoru 78 olarak belirlenmiştir.[8] Bölüm, tüm BK kanallarında 4,90 milyon seyirciye ulaşarak haftanın en çok izlenen 36. programı olmuştur.[8]

Eleştiriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Rotten Tomatoes'den %67'lik bir skor elde etmiş ve 15 yorum içinde 6,64/10 puan almıştır.[9]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Doctor Who: 10 big questions after Can You Hear Me?". Radio Times. 9 Şubat 2020. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  2. ^ a b "Doctor Who recap: series 38, episode seven – Can You Hear Me?". The Guardian. 9 Şubat 2020. 9 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  3. ^ "Doctor Who Series 12: writers announced". CultBox. 13 Kasım 2019. 13 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2019. 
  4. ^ "Who is Doctor Who season 12's Zellin and how is he connected to the Timeless Child?". Digital Spy. 9 Şubat 2020. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  5. ^ "Guy Murray-Brown". Gems Agency. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2019. 
  6. ^ Laford, Andrea (24 Ocak 2020). "Episode 7 of Doctor Who Series 12 titled 'Can You Hear Me?'". Cultbox. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  7. ^ Marcus (10 Şubat 2020). "Can You Hear Me? - Overnight Viewing Figures". Doctor Who News. 14 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2020. 
  8. ^ a b Marcus (17 Şubat 2020). "Can You Hear Me? - Official Ratings". Doctor Who News. 18 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2020. 
  9. ^ "Doctor Who - Season 12 Episode 7". Rotten Tomatoes. 22 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]