Can Güney

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Can Güney
Doğum5 Nisan 1971 (53 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Başladığı yerİstanbul
TarzlarRock
MesleklerGitar eğitmeni
Çalgılargitar, elektro gitar
Etkin yıllar1996–günümüz
Müzik şirketiŞahin Özer
SCP
İlişkilerCry
Ayna (müzik grubu)
Can Güney ve Adaşlar
Önemli çalgılar
Ibanez Gitar

Can Güney (d. 5 Nisan 1971, İstanbul), Uzun yıllar çaldığı Ayna grubunun gitaristi ve Erhan Güleryüz'ün yan solisti olarak tanınmıştır.

İlk Yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

5 Nisan 1971'de İstanbul'da doğdu. Kendi ifadesiyle 1977 yılında mandolin ile tanıştı.[1] 17 yaşındayken müzik hayatına başladı. İlk grubu, Merih Tahir Cihan ve Demirhan Baylan ile birlikte kurduğu Cry adlı gruptu. 90'lı yılların başlarında Harun Kolçak, Bendeniz, Grup Vitamin, Sibel Alaş gibi o dönemdeki birçok pop şarkıcısına çaldı. Gitar üstünde çok iyi bir hâkimiyeti vardır, bazı konserlerde gitarı dişleriyle ya da sırtına alıp çaldığı görülmüştür. Bir dönemler Kadıköy Barlar sokağında Gitarİstanbul isimli dükkânında gitar ve ekipmanları satmakta ve profesyonel enstrüman dersleri vermiştir. Ayrıca bir dönem Kadıköy'ün sevilen stüdyolarından Studyo Dino'yu da işletmiştir. Çeşitli mekânlarda grubu ve çeşitli sanatçılarla ve stüdyolarda çalmaya devam etmektedir. Ayna'nın 'Gittiğin Yağmurla Gel' albümünde yazdığı sololar büyük beğeni toplamaktadır.[2]

1996 yılında Ayna grubunun kurucuları arasında yer alan Can Güney, grupla birlikte 4 albüm ve 500 den fazla konserde elektro gitarıyla eşlik etti.[3]

1999 yılında Ayna grubundan ayrılmıştır ve kendi solo çalışmalarını yapmıştır. 2001 yılında ilk solo albümü olan Vur'u Şahin Özer etiketiyle çıkarmıştır. Bu albüm Türkçe sözlü şarkıların yoğunlukta olduğu kadar bir nevi gitar albümü de sayılabilir. Zeynep Talu bu albümde Can'a vokal yapmış ve Can Güney Erkin Koray'ın şarkısı Gönül Salıncağı'nı seslendirmiştir. Albümde ayrıca Şaban Oğlu Şaban filminin müziği olarak bilinen kürdilihicazkâr longa adlı enstrümantal ezgiyi rock sound'uyla süslemiştir. Can Güney, Ersen Dinleten tarafından takdir edilmiştir.

2003 yılında Can Güney ve Adaşlar adlı grubunu kurmuştur. 2004-2019 yılları arasında Ayna grubunda yeniden yer almıştır.Erhan Güleryüz ve Cemil Özeren'den sonra Ayna grubunun hatırı sayılır bir üyesi olmuştur.

2018 yılından itibaren Gür Akad ve Tunç Arkan ile beraber "Rock Sanat" isimli üçlü oluşturup birçok gece kulüplerinde sahne almaktadır. Can Güney elektrik ve akustik gitarın yanı sıra kimi parçalarda buzuki ile eşlik etmiş, kimi zaman bu grup parodi içerikli şarkılara da yer vermiştir. Uzun yıllardan beri elektro ve akustik gitar dersi vermekte ve bu müziği icra etmek isteyen insanları yetiştirmektedir.

2 parçalık “Can Güney” adlı mini albümü 23 Ekim 2020 tarihinde SCP etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini aldı. Albümde, Yıldızlar Ülkesi ve Dönüş Yok adlı şarkıları bulunuyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Can Güney – Can Güney". 27 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 
  2. ^ "CAN GÜNEY (GİTAR)". www.sinemamuzik.com. 5 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 
  3. ^ Kuyucu, Michael. "Can Güney Ve Dadaşlar 'Vur' Diyor". Müzik Habercisi. 5 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]