Can Cuang

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Can Cuang (Dikili Kazık Duruşları, Ağaç Duruşları) (İngilizce Yazılışı: Zhan Zhuang) Çigong sırasında yapılan bir egzersiz tekniği.

Sözcük anlamı 'bir ağaç gibi ayakta durmak'tır. Ön hazırlık çalışmalarından ve aslen statik duruş çalışmalarından meydana gelir. Dahili çigong veya Neigong denilen gruba giren bir alıştırmadır. Savaş sanatları ve sağlık geliştirme amaçlı kullanılır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağaç duruşlarının kökeni Çin'de antik çağlara kadar geri gitmektedir. Diğer çigong sistemlerinde olduğu gibi ağaç duruşları da farklı aile ve gruplar içinde gizlice çalışılmaktaydı. Yirminci yüzyılda Wang Xiang Zhai (Vang Şiang-cai) farklı ağaç duruşlarından yararlanarak I Chuan daha sonra Da Cheng Chuan adını verdiği bir savunma sanatı geliştirmiş önce Şangay'de daha sonra Beijing'de sistemini öğretmeye başlamıştır. Zhai'nin Çin'de hem Çinli ve yabancı savaş sanatçılarıyla yaptığı karşılaşmalardaki başarısı ağaç duruşlarının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Batı tıbbı eğitimi alan genç bir doktor olan Yu Yong Nian, 1940'larda Wang Xiang Zhai'ın öğrencisi olur ve Pekin'de çalıştığı hastahanede iç hastalıklarının tedavisinde ağaç duruşlarını kullanmaya başlar

Ağaç duruşlarının Batı'da tanınmasını sağlayan kişi ise Yu Yong Nian'ın öğrencisi olan Lam Kam Chuen olmuştur. Chuen, Hong Kong'da 11 yaşındayken başladığı savunma sanatları eğitiminde Xing Yi, Taijiquan (Taichi Chuan), Choy Lee Fut, Iron Palm, Da Cheng Chuan ve Ağaç Duruşlarını öğrendi ve 1975 yılında Londra'ya taşınıp taijiquan öğretmeye başladı. Onun çabalarıyla taijiquan Londra Eğitim Kurumunun yetişkin eğitimi müfredatına alındı. Aynı kurum tarafından Londra'da taijiquan eğitimi verme yetkisini alan ilk eğitmen oldu. Lam Kam Chuen ağaç duruşlarının anlatıldığı "The Way of Energy" kitabının da yazarıdır. Lam Kam Chuen halen Batı ülkelerinde ve Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde verdiği seminerlerle bu sistemin öğretimini yapmaktadır.

Uygulama[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağaç duruşları adından da anlaşılacağı gibi hareketsiz, belirli bir duruş pozisyonunda bekleyerek gerçekleştirilir. Herhangi bir hareketin olmayışı sebebiyle yeni başlayanlar için fiziksel ve zihinsel olarak zorlayıcısı olabilen ağaç duruşlarının çok sayıda biçimi olmasına karşın 'sarkıtma' ve 'top tutma' duruşu adlarıyla geçen iki biçimi en temel eğitimidir. Duruşlar durdurucu kasları eğitip merkezî denge hali yaratır. Hiç kıpırdamadan büyük bir iç güçle durmak ve özellikle bacakların toprağa çakılı birer kazık gibi güçlenmesi duruşların yarattığı olağan hallerdendir.

Bazı faydaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruhu ve bedeni eş ölçüde geliştiren nadir çigong alıştırma sistemlerindendir. Yaşam gücünü arttırıp dağılım ve dolaşımını iyileştirerek uygulayıcıyı özel güç yetenekleriyle donatır. İyileştirme alanında insanın yaşam gücünü hastaların ve gereksinim duyanların hizmetine sunmasına olanak verir. Avuçlardan çıkan güçlü yaşam enerjisi hasarlı alanlarda onarım işlevi görür.

Savaş sanatlarında ise duruşların özel biçimleri de çalışılır. Savunma ve saldırı için büyük güçler geliştirilir. Ağaç duruşları özellikle yi çüen ya da şeng çüen adlı savaş sanatının temel eğitimini meydana getirir. Çok uzun süreli ayakta duruş çalışması yapılır.

Tıp alanında yüksek tansiyon, baş ağrıları ve dönmeleri, şizofreni, beden farkındalığı yitimi, kireçlenme, bronşit, sarılık, karaciğer sertleşmesi, dışkı atımını kontrol edememe ve şeker hastalığı tedavilerinde başarıyla kulanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Kitaplar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • J.P.C. Moffett, Wang Xuanjie (1994), Traditional Chinese Therapeutic Exercises: Standing Pole.
  • Lam Kam Chuen, Gaia Books Ltd, 2005 ISBN 1-85675-215-1, "Chi Kung: The Way of Energy".

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]