Caithness

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Caithness (İskoçça (Kelt dili)Gallaibh İskoçça (Kelt dili) telaffuz: [ˈkal̪ˠɪv], İskoçça (Cermen dili)Caitnes;[1] Eski Norsça Katanes[2]) İskoçya'nın bir ilçesidir.

Caithness'in batıdaki tarihi Sutherland ilçesi ile kara sınırı vardır ve bunun haricinde denizle çevrilidir. Kara sınırı bir havzayı takip eder ve iki karayolu (A9 ve A836) ve bir demiryolu (Uzak Kuzey Hattı) ile geçilir. Pentland Firth'in karşısında, feribotlar ile Caithness ile Orkney'yi bağlar ve Wick'te bir havaalanı bulunur. Stroma'nın Pentland Firth adası Caithness'in içindedir.

İsim aynı zamanda Caithness kontluğu (y. 1334 sonrası) ve Birleşik Krallık Parlamentosu'nun Caithness seçim bölgesi (1708-1918) için de kullanılmıştır. Sınırlar tüm bağlamlarda aynı değildir, ancak (2019 (2019) itibarıyla) Caithness alanı tamamen Highland konsey alanı içinde yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Index: C". British History Online. Institute of Historical Research and the History of Parliament Trust. 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2017. 
  2. ^ Gaelic and Norse in the Landscape: Placenames in Caithness and Sutherland 21 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Scottish National Heritage. pp.7–8.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]